Haris Ćoralić, vlasnik Opal grupe: Čvrsto sam vjerovao u ono što stvaram

24.12.2013. 15:28 / Izvor: eKapija.ba
Haris Ćoralić, vlasnik Opal grupe: Čvrsto sam vjerovao u ono što stvaram

Nakon srednje škole, ubrzo se zaposlio kao konobar, kada je počeo sticati životno iskustvo. Ubrzo nakon toga skupio je hrabrost i postao kako kažu "sam svoj gazda", te otvara svoj prvi caffe bar i butik.

Haris Ćoralić, direktor i vlasnik Opal grupacije iz Bihaća, rođen je 16.05.1969. u Bihaću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Uvijek ga je zanimala ekonomija, pa je i njegovo srednjoškolsko obrazovanje bilo vezano za ekonomiju. Nakon srednje škole, ubrzo se zaposlio kao konobar, kada je počeo sticati životno iskustvo. Ubrzo nakon toga skupio je hrabrost i postao kako kažu "sam svoj gazda", te otvara svoj prvi caffe bar i butik. Za sebe kaže da je uvijek bio samostalan i samoincijativan, a te su osobine bile presudne da postane poduzetnik.

Tako je nakon završetka rata 1995. godine s radom započela trgovina Opal commerc gdje njegova karijera kao poduzetnika počinje rasti uzlaznom putanjom. Odjednom se našao u ulozi direktora i vlasnika, investitora te menadžera. U svakoj minuti bio je primoran donositi odluke bitne za firmu. Sada, nakon skoro  20 godina, vjeruje da su odluke donesene u to vrijeme ipak bile ispravne, jer je mala trgovina nazvana Opal commerc izrasla u Opal grupu koja danas obuhvata Hotel Opal exclusive, te veliki broj ugostiteljskih objekata: restoran Belvedere, restoran Obala, caffe bar Palma, caffe Capuccino, te još dvije kompanije.

Upravo je to ono na što je najviše ponosan. Stvorio je firme koje se mogu pohvaliti da i u ovim teškim i nepredvidim vremenima spremno odgovaraju rizicima koji ih prate.

"Moj je ponos najveći kad znam da sve što sam stvorio - stvorio sam radom i trudom i dokazao da se od nule može stvoriti carstvo", kaže Ćoralić u razgovoru za eKapija.ba.

Presudnim za taj uspjeh smatra životnu školu u kojoj je bilo i uspona i padova, ali nikad odustajanja od svojih principa.

"Razlog mog uspjeha je taj što sam čvrsto vjerovao u ono što stvaram", ističe on.

Iz današnje perspektive uspješnog poduzetnika, drugima bi volio prenijeti da nema odstupanja. Da se odluke ne donose preko noći. Da život nije mirna luka. Da morate biti uvijek okruženi pozitivnom radnom atmosferom, koja je potrebna za stvaranje i realizaciju dobrih poslovnih ideja.

Danas, sa ovim iskustvom, mladim poduzetnicima poručuje da ne pristaju na kompromise i ne čekaju pomoć niti od države, niti od društva...jer to se neće desiti.

"Furaj mali sam sredinom, kako kaže naš Dino Merlin", iskren je Ćoralić.

A, o tome kako sebe doživljava kao direktora, odgovara da ima malo istine kada kažu da su direktori, menadžeri rijetko kad zadovoljni. "Najveća istina je da sam ja zadovoljan saznanjem da imam radnike koji su uz mene od početka. Čija odanosti i lojalnost je iskusila najteže momente, ali doživjela i najveće procvate firmi u kojima se sad trenutno nalazimo. Veliko je zadovoljstvo znati da oni koji za vas rade počinju razmišljati kao vi. Imaju viziju prema boljoj budućnosti", otkriva nam on.

Zahvaljujući ovakvom razmišljanju i timu, Opal-comerc krupnim koracima ide ka tome da bude vodeća kompanija u oblasti turizma. Otvaranjem Opal centra poslao je poruku da ne treba čekati samo strane investicije, već se mnogo toga može uraditi i vlastitim kapacitetima.

"Mi smo ti koji moramo ići u korak s vremenom. Turizam u BiH, a i na prostorima Unsko-sanskog kantona postaje najinteresantnija grana privrede i očekuje se da će biti i najprofitabilnija. Zašto onda čekati da nam neko drugi objašnjava kako zaraditi? Ne može prirodne ljepote i resurse od nas domaćih investitora niko bolje poznavati. Sve što možemo uraditi sami, uradimo!", poručuje naš sugovornik, koji je odlučan u namjeri da opravda slogan grupacije - Ponosno gradimo budućnost, na bolje.

Ipak, na putu ka tome nailazi i na ogromne prepreke kojih, po njegovim riječima, ima više nego šansi.

"Mnogo stvari je pogrešno, a napredak BiH najviše guše birokracija, administracija, nekompetentnost radne snage. Mada, meni lično prepreka je to što mladi, školovani ljudi koje svaka firma treba, nisu zainteresirani da rade u privatnom sektoru. Državna služba je iz nekog čudnog razloga atraktivnija", mišljenja je ovaj poduzetnik.

U susret godišnjici otvaranja Opal centra, kaže da je prilično zadovoljan dosadašnjim rezultatima jer je poslovno okruženje - takvo kakvo je i na njega je davno navikao.

"Znam samo da je to je jedini kongresni centar koji na prostoru USK, pa i šire, ima kapaciteta 400 mjesta, opremljen je digitalnom multimedijalnom opremom što omogućava kvalitetno održavanje kongresa, seminara, stručnih i edukativnih predavanja. Uspostavili smo suradnju sa mnogim vladinim, nevladinim organizacijama, komorama i udruženjima, koji su prepoznali naš kvalitet te zajedničkim snagama razvijamo kongresni turizam, inače sve popularniji u svijetu", naglašava Ćoralić.

Osim toga, uskoro će biti dostupan još jedan turistički proizvod Unsko-sanskog kantona koji je dio kompanije "Opal". Radi se o izgradnji Eko selo "Natura", čija je prva faza projekta pod nazivom "Natura Art" završena i prošle godine je već imala svoje prve goste. Kompletno selo će biti rasprostranjeno na 9000 m2, a sastojat će se još od adrenalinskog parka, smještajnih i ugostiteljski kapaciteta. 

U skladu s tim, profesionalni planovi za budućnost Opal grupe su svakako širenje, rast i razvoj.

"To je uvijek prisutno. Iako smo postali  vodeća ugostiteljsko - turistička znamenka na ovim prostorima, te postali prepoznatiljiv brand u pružanju turističkih usluga i promociji ljepota ovog kraja spremno prihvatamo izazove i prilike koje su pred nama. Izlazak na tržište drugih dijelova BiH i spajanje tržišta Unsko-sanskog sa cijelom državom samo je jedan od profesionalnih planova za budućnost. I mi se tome uveliko radujemo... zaključuje vlasnik i direktor Opal grupe.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti