Garancija za ozbiljnost ponude samo za nabavke veće od 100.000 KM

19.12.2014. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Garancija za ozbiljnost ponude samo za nabavke veće od 100.000 KM

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine donijela je Pravilnik o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora kojim se definišu garancije predviđene Zakonom o javnim nabavkama.

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine donijela je Pravilnik o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora kojim se definišu garancije predviđene Zakonom o javnim nabavkama koji je na snazi od 27. novembra 2014. godine.

Zakon o javnim nabavkama dakle propisuje da ugovorni organ može zahtijevati da se ponuda garantira odgovarajućom garancijom za ozbiljnost ponude, garanciju za dobro izvršenje posla i svako drugo traženo osiguranje za privremena plaćanja koja se dostavlja u obliku bezuslovne bankovne garancije.

Novitet ovog Pravilnika je da se Garancija za ozbiljnost ponude ne može zahtijevati ako je procijenjena vrijednost nabavke manja od 100.000,00 KM.

Dakle, u slučaju da je predmet nabavke podijeljen u lotove, garancija za ozbiljnost ponude se dostavlja za svaki lot pojedinačno, ukoliko se zahtijeva, ali samo ako je vrijednost lota jednaka ili veća od 100.000,00 KM.

U slučaju kada je vrijednost nabavke jednaka ili veća od vrijednosti ( 1000.000 KM) garancija za ozbiljnost ponude neće preći 1,5 % procijenjene vrijednosti ugovora. U tom slučaju, grupa ponuđača dostavlja garanciju koja odgovara traženom iznosu bez obzira da li je dostavlja jedan član ili svi članovi grupe ponuđača.

Inače, prema Zakonu, postoje dvije vrste garancija - garancija za ozbiljnost ponude je garancija  u slučaju da ponuđač odustane od svoje ponude u roku važenja ponude, te garancija za uredno izvršenje ugovora u slučaju da ponuđač kojem je dodijeljen ugovor ne izvršava svoje obaveze iz ugovora ili ih neuredno izvršava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti