Pravilnik o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora

19.12.2014. 14:44 / Izvor: Službeni glasnik BiH
Pravilnik o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora

Ovim Pravilnikom o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora (u daljem tekstu: Pravilnik) definišu se garancije predviđene Zakonom o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Zakon)

Službeni glasnik BiH, broj 90/14

Na osnovu člana 61. stav (1) Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", br. 32/02 i 102/09) i člana 61. stav (6) Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH" broj 39/14), uz saglasnost Odbora Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine donosi

 

PRAVILNIK

O FORMI GARANCIJE ZA OZBILJNOST PONUDE I IZVRŠENJE UGOVORA

 

Član 1.

(Svrha i predmet pravilnika)

 

(1) Ovim Pravilnikom o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora (u daljem tekstu: Pravilnik) definišu se garancije predviđene Zakonom o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Zakon).

(2) Ugovorni organi iz člana 4. stav (1) i člana 5. stav (1) Zakona, su obavezni koristiti oblike garancije usvojene ovim Pravilnikom u slučajevima i pod uslovima predviđenim u članu 61. Zakona.

 

Član 2.

(Oblik garancije za ozbiljnost ponude)

 

(1) Garancija za ozbiljnost ponude se dostavlja u obliku bezuslovne bankovne garancije. Obrazac bezuslovne bankovne garancije za ozbiljnost ponude je dat u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(2)  U slučaju da je predmet nabavke podijeljen u lotove, garancija za ozbiljnost ponude se dostavlja za svaki lot pojedinačno, ukoliko se zahtijeva, samo ako je vrijednost lota jednaka ili veća od 100.000,00 KM.

 

Član 3.

(Način dostavljanja garancije za ozbiljnost ponude)

 

(1) Garancija za ozbiljnost ponude dostavlja se u originalu, u zatvorenoj plastičnoj foliji (koja se npr. na vrhu zatvori naljepnicom na kojoj je stavljen pečat ponuđača ili se otvor na foliji zatvori jamstvenikom, a na mjesto vezivanja zalijepi naljepnica i otisne pečat ponuđača) i uvezana u cjelinu čini sastavni dio ponude.

(2) Garancija ne smije biti ni na koji način oštećena (bušenjem i sl.) jer probušena ili oštećena garancija se ne može naplatiti.

(3) Ukoliko garancija za ozbiljnost ponude nije dostavljena na propisan način, shodno stavu (1) ovog člana, ugovorni organ je obavezan takvu ponudu odbaciti.

 

Član 4.

(Ostali oblici garancije za ponudu)

 

(1) Ugovorni organ može pored predviđene bezuslovne bankovne garancije, iznimno, kada to smatra primjerenim, zahtijevati da se garancija uz ponudu dostavi u obliku: čeka, ili mjenice. Garancija uz ponudu se također može dostaviti u gotovini, ili u gotovinskom ekvivalentu, ili kao bankovni transfer, pod uslovom da je garancija primljena prije isteka navedenog roka.

(2) Ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji navodi sve zahtjeve koje subjekt koji izdaje takvu garanciju mora ispuniti.

(3) Ukoliko ugovorni organ nije u tenderskoj dokumentaciji precizno naveo koji oblik garancije uz ponudu zahtijeva, ponuđač ima pravo izabrati jedan od oblika garancije utvrđenim u stavu (1) ovog člana.

 

Član 5.

(Obaveze ugovornog organa prema garanciji za ponudu)

 

(1) Ugovorni organ vrši povrat sredstava ili dokumenata koja predstavljaju garanciju za ponudu i to u roku od 10 (deset) radnih dana u slučaju gotovinskog depozita, odnosno 5 (pet) radnih dana u drugim slučajevima, a po nastupu bilo kojeg od sljedećih slučajeva:

a) odbijanje, ocjena ponude kao neprihvatljive, ili istekom perioda važenja ponude,

b) dodjela i stupanje na snagu ugovora o javnoj nabavci,

c) poništenje ili okončanje postupka javne nabavke prije dodjele, ili stupanja na snagu ugovora o javnoj nabavci, ili

d) povlačenje ponude prije isteka određenog roka za dostavljanje ponuda.

(2) Ukoliko nastane neki od slučajeva iz stava (1) ovog člana, ugovorni organ, u pisanoj formi obavještava ponuđača o odluci i vrši povrat sredstava, odnosno u slučaju kad je garancija za ponudu data u obliku bezuslovne bankovne garancije, mjenice, ili čeka poduzima sve neophodne mjere kako bi ponuđaču koji je dostavio garanciju omogućio povrat sredstava od subjekta koji je izdao garanciju.

(3) Ukoliko ponuđač ospori realizaciju garancije za ponudu, ugovorni organ zadržava tako realizirana sredstva deponiranim na odgovarajućem računu sve do momenta do kojeg ponuđač ne iscrpi sva svoja prava žalbe u odnosu na odluku ugovornog organa.

 

Član 6.

(Oblik garancije za uredno izvršenje ugovora)

 

(1) Ugovorni organ može, ukoliko je to navedeno u tenderskoj dokumentaciji, tražiti od ponuđača, koji je izabran kao najpovoljniji, da dostavi garanciju za uredno izvršenje ugovora.

(2) Obrazac garancije za uredno izvršenje ugovora je dat u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(3) Ugovorni organ može pored predviđene bezuslovne bankovne garancije, iznimno, kada to smatra primjerenim, zahtijevati da se garancija za uredno izvršenje ugovora dostavi u obliku: čeka, ili mjenice. Garancija za uredno izvršenje ugovora se također može dostaviti u gotovini, ili u gotovinskom ekvivalentu, ili kao bankovni transfer, pod uslovom da se garancija dostavi u ostavljenom roku, koji ne može biti duži od 15 (petnaest) dana od dana zaključivanja ugovora.

(4) Ukoliko ugovorni organ nije u tenderskoj dokumentaciji precizno naveo koji oblik garancije za uredno izvršenje ugovora zahtijeva, ponuđač ima pravo izabrati jedan od oblika garancije utvrđenim u stavu (3) ovog člana.

 

Član 7.

(Način dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora)

 

(1) Garancije za uredno izvršenje ugovora dostavlja se u originalu.

(2) Garancija ne smije biti ni na koji način oštećena (bušenjem, i sl.) jer probušena ili oštećena garancija se ne može naplatiti.

(3) Ukoliko garancija za uredno izvršenje ugovora nije dostavljena na propisan način, shodno uslovima iz tenderske dokumentacije i u roku koji je odredio ugovorni organ, zaključeni ugovor će se smatrati apsolutno ništavim.

(4) Ukoliko ne nastupi nijedan od slučajeva koji bi zahtijevao realizaciju garancije za uredno izvršenje ugovora, ugovorni organ vrši povrat dokumenta, ili sredstava koji predstavljaju garanciju za dobro izvršenje posla prema uslovima iz ugovora.

 

Član 8.

(Prijelazne i završne odredbe)

 

(1) Ugovorni organ je dužan koristiti utvrđene oblike garancije uz ponudu prilikom pripreme tenderske dokumentacije.

(2) Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a primjenjuje se od 27.11.2014. godine.

 

Broj 01-02-2-2240-2/14

12. novembra 2014. godine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Legislativa