Ivan Žilić iz Vareša: Bogatstvo koje imam vrijedi 24 milijarde eura

11.11.2013. 08:35 / Izvor: Večernji List
Ivan Žilić iz Vareša: Bogatstvo koje imam vrijedi 24 milijarde eura

S imetkom čija vrijednost iznosi vrtoglave 24 milijarde eura, Ivan Žilić, anonimni inženjer strojarstva, rođen u Varešu prije 65 godina, spada u red najbogatijih milijardera na svijetu.

S imetkom čija vrijednost iznosi vrtoglave 24 milijarde eura, Ivan Žilić, anonimni inženjer strojarstva, rođen u Varešu prije 65 godina, spada u red najbogatijih milijardera na svijetu. Kako priča o enormnom bogatstvu ovog bh. Hrvata nije “novinarska patka”, svjedoči podatak da je Žilić pokraj travnja ove godine državi Luksemburg (gdje je trenutačno prijavljen) platio više od milijardu i sedamdeset milijuna eura poreza, piše magazin Svijet. Gola statistika govori da ovaj rođeni Varešanin nije samo najimućniji živući Hrvat, nego bi na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi ušao među prvih 20. Kada se pročita njegova puna biografija, novinski članci, izjave koje je davao njemačkim, američkim, britanskim listovima..., Ivanov put u svijet milijardi bio je poprilično trnovit.

Cijela priča o njegovu bogatstvu “zakotrljala se” kad je kao zaposlenik američkog automobilskog diva Ford 1998. godine otkrio tada revolucionirani izum ugradnje držača za tehničke sklopove, bez kojeg je svijet automobilske industrije danas gotovo nezamisliv. Američki Ford kroz višegodišnju primjenu Žilićeva izuma uštedio je nekoliko desetaka milijardi eura. No, kako to obično biva, pronalazač rješenja i vlasnik tog patenta Ivan Žilić od američkog proizvođača automobila dobio je tek 1999. godine priznanje za izvrsnost, a u cijeloj priči isplata novca jednostavno je izostala. “Na svaki automobil postavlja se 12 držača (četiri za kočnice, četiri za blatobrane, jedan za haubu i tri za dijelove motora) prema mom tehnološkom rješenju.

U Fordovoj tvornici u Kölnu godišnje se proizvede više od 400.000 auta. U Europi su još takve dvije tvornice plus tvornica Volva koja koristi moj patent. Koriste ga još i ostale tvornice automobila. Kad nisam dobio novac za svoj izum, tek sam 2004. godine pokrenuo tužbu protiv Forda” pričao je prije tri godine za “Poslovni svijet” sada najbogatiji Hrvat Ivan Žilić.

Tada je krenula njegova borba za pravdu po njemačkim sudovima u kojoj su se kao na traci mijenjali odvjetnici. Što zbog korumpiranosti, što zbog straha jednostavno nisu stali na stranu Davida-Ivana Žilića u pravnoj bitci s Golijatom - Tvornicom automobila Ford. Čak je jedan od njegovih pravnih zastupnika dr. Bartenbach tijekom sudskog postupka stao na stranu Forda. Trojica njegovih odvjetnika su završila u zatvoru jer je tadašnji njihov klijent Ivan Žilić dokazao da su ga financijski iskoristili, braneći ne njega i njegove zahtjeve, već samu tvornicu Ford.

Na jednom sajmu tehnike u Essenu tvornica alata Black and Decker Žilićev izum su predstavljali kao svoj zbog čega im je zaprijetio tužbom. U međuvremenu spor je očito riješen u njegovu korist, a on od svog patenta danas živi ugodno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti