Živinice: Pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda

25.09.2014. 15:30 / Izvor: eKapija.ba

U Živinicama je danas pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda, jedan od najvećih projekata u BiH. Uz ovo postrojenje, Komunalno preduzeće “Živinice” dobilo je i modernu laboratoriju za analizu vode.

U Živinicama je danas pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda, jedan od najvećih projekata u BiH. Uz ovo postrojenje, Komunalno preduzeće “Živinice” dobilo je i modernu laboratoriju za analizu vode.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, nakon svečanosti puštanja postrojenja u pogon, istakao da je ovo veliki dan ne samo za Živinice, nego i za Tuzlanski kanton i Federaciju BiH, ne samo zbog vrijednosti ove investicije, već i zbog ekoloških efekata koji će biti ostvareni.

Čestitavši načelniku Općine Živinice Hasanu Muratoviću na uloženom trudu i uspješno realiziranoj investiciji, Nikšić je zahvalio donatorima koji su osigurali sredstva za ovaj izuzetno vrijedan projekt.

Federalni premijer je podsjetio da je u toku realizacija sličnog projekta u općinama Konjic i Bihać, naglasivši da se, nakon što budu vidljive dobrobiti ovakvih projekata, može samo poželjeti da budu realizirani u što većem broju gradova i općina na području cijele Federacije BiH.

Načelnik Hasan Muratović kazao je da je postrojenje koje je danas pušteno u rad najveće i najmodernije za prečišćavanje otpadnih voda u BiH, čime su ispoštovani i međunarodni sporazumi koje je BiH potpisala o zaštiti slivova Save, Dunava i crnomorskog sliva.

Za ovaj složeni i uspješno završeni projekat, realiziran u tri faze, osigurana su sredstva od 16 miliona konvertibilnih maraka i urađen je bez kreditnih zaduženja.

U prvoj fazi izgrađena su 22 kilometra novih kanalizacionih kolektora i revitalizacija starih, tako da je omogućeno dovođenje na jedno mjesto više od 2.000 ispusta u rijeku Spreču. Tada je Evropska komisija osigurala tri miliona eura.

U drugoj fazi izgrađeno je postrojenje za mehanički tretman otpadnih voda što je koštalo pet miliona KM i najveći donator bila je Svjetska banka. Treća faza uključivala je biološki tretman i najveći donator za tu fazu bila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), koja je osigurala 1,7 miliona eura i Federalni fond za zaštitu okoliša sa jedan milion KM.

"Ovaj projekat će omogućiti da jezero Modrac postane istinski resurs pitke vode za Tuzlanski kanton, a prije svega za općine Tuzla, Živinice i Lukavac, jer od danas više nema bakteriološkog zagađenja jezera", kazao je Muratović, ističući da je živinička kanalizacija bila velika bakteriološka bomba za jezero.

Direktorica Side Marie Bergstrom kazala je da je ovo projekt koji je podržala Vlada Kraljevine Švedske, a najvažnije od svega je da je projektom osigurano prečišćavanje vode za stanovništvo ovog područja.

"Vlada Kraljevine Švedske pridaje veliki značaj realizaciji projekata koji se tiču životne sredine i čiste vode", pojasnila je Bergstrom, naglašavajući da nije isključeno finansiranje sličnih projekata u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti