WWF i IKEA nastavljaju promoviranje odgovornog gospodarenja šumama BiH

22.10.2014. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
WWF i IKEA nastavljaju promoviranje odgovornog gospodarenja šumama BiH

WWF, zajedno s predstavnicima resornih ministarstava napravili su prvi korak u nastavku rada na promoviranju odgovornog gospodarenja šumama Bosne i Hercegovine.

Prvim sastankom zainteresiranih strana koji se održao u utorak 22. oktobra, IKEA, tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva, i vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, zajedno s predstavnicima resornih ministarstava napravili su prvi korak u nastavku rada na promoviranju odgovornog gospodarenja šumama Bosne i Hercegovine.

Nakon uspješno zaključenog dvogodišnjeg projekta tijekom kojeg je FSC certifikatom (Forest Stewardship Council) certificirano čak 56.000 ha šuma u Tuzlanskom kantonu, podaci o šumama visoke zaštitne vrijednosti u Tuzlanskom kantonu ugradili su se u HABEaS internetsku bazu te je poduzeće Ramex d.o.o. dobilo FSC CoC certifikat čime se zaokružila proizvodnja drva i njegova prerada na održiv i odgovoran način. Nastavkom spomenutog projekta planira se daljnji rad na unapređenju održivog razvoja u BiH.

"Osnovne komponente nastavka projekta odnose se na razvoj jedinstvenih FSC standarda za gospodarenje šumskim resursima u BiH, unapređenje procesa izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, edukaciju stručnjaka iz sektora šumarstva i drvne industrije po pitanju EU Uredbe o drvu te potporu procesu izrade zakona o šumama Federacije BiH",  istaknula je Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa, ujedno i menadžerica projekta „Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini“.

Pored spomenutog, projekt će osigurati tehničku pomoć i financijska sredstva za certificiranje šuma na jednom dijelu područja kojim gospodari kantonalno šumsko privredno društvo "Srednjobosanske šume“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti