Ima nade za nekadašnjeg giganta namjenske industrije "Zrak"

21.07.2014. 10:01 / Izvor: COOLIN.BA

Ima nade za sarajevski Zrak, firmu koja je nekada bila svjetski lider u proizvodnji vojne optike. Iako nakon rata suočena sa mnogim problemima, kao što su veliki dugovi, neke prepreke na putu oporavka su prevaziđene.

Nedavno je u prostorijama nekadašnjeg privrednog giganta Zrak u Sarajevu održan sastanak predstavnika uprave ovog preduzeća, ministara energije, rudarstva i industrije Federacija Bosne i Hercegovine i načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Dogovorene su aktivnosti na rješavanju problema koji opterećavaju ovu firmu. Jedan od njih je riješen već nekoliko dana nakon ovog sastanka – federalna vlada je uvezala radni staž za devet radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, a za što je resorno ministarstvo izdvojilo 81 hijadu konvertibilnih maraka.

Sve to daje nadu za sarajevski Zrak, firmu koja je nekada bila svjetski lider u proizvodnji vojne optike. Iako nakon rata suočena sa mnogim problemima, kao što su veliki dugovi, neke prepreke na putu oporavka su prevaziđene.

Zraku će se nastaviti pomagati. Osnova za to je nedavno usvojeni Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federacija Bosne i Hercegovine koji nudi široki spektar mogućnosti za pomoć privredi.

Na osnovu novousvojenog Zakon o finansijskoj konsolidaciji mogu se riješiti dugovi za zdravstveno osiguranje, za neuplaćene doprinose za nezaposlene, dugovi po osnovu poreza prije uvođenja PDV-a, neplaćene komunalne usluge i dugovi prema povjeriocima. Ove mogućnosti pokušaće iskoristiti i Zrak.

Iako se ne mogu mjeriti sadašnji sa prijeratnim kapacitetima i postignućuma, u ovoj firmi je ostala žeravica neprikosnovenog znanja i tehnologije.

Senad Imamović, v. d. direktora Zraka kaže da su i danas interesantni i konkurentni u svijetu sa svojim proizvodima.

"Nedavno nas je posjetila turska delegacija koja je zainteresovana za našu opremu. Znamo da je Turska u NATO-u i da ta firma radi na tržištu NATO-a, koji su nam potvrdili da i dalje imamo proizvode s kojima smo korak ispred njih", priča Imamović.

Dugovi Zraka su deset miliona konvertibilnih maraka. Trenutno je ovdje zaposleno 80 radnika, a u toku je projekat prenošenja stručnih znanja.

Detaljnije u video prilogu

Sagovornici:
1. Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH
2. Senad Imamović, v. d. direktora Zraka
3. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti