Sektor ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH očekuje rast izvoza do 70%

20.11.2013. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
Sektor ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH očekuje rast izvoza do 70%

Danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održan godišnji skup proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kojem je prisustvovalo preko 30 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Zdravko Marinković danas je u Sarajevu na godišnjem skupu Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskh plodova pri VTKBiH izjavio da su njegova očekivanja  da će 2013. godina završiti s povećanjem izvoza ovog sektora za 60 do 70 posto.

To je  potkrijepio  činjenicom da je za devet mjeseci ove godine vrjednost izvoza aromatičnog, odnosno ljekovitog bilja i šumskih plodova iznosila 16,6 miliona KM, a u istom periodu 2012. godine  9,8 miliona KM.

"Riječ je o relativno malom sektoru privrede koji iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. VTKBiH će na sve načine pomagati ovom sektoru da te rezultate valorizira na pravi način i pokušati utjecati na državne organe da osiguraju što bolji ambijent za poslovanje ovog sektora", rekao je Marinković.

Predsjednik Grupacije Nikola Rozić istakao je da će na današnjem skupu biti razgovarano o legislativi koja se tiče ovog sektora, te finansiranju i promociji njihovih aktivnosti.

"Na nivou Federacije BiH nemamo zakon o šumama i njihovom iskorištavanju čije donošenje pokušavamo inicirati već neko vrijeme i danas ćemo o tome razgovarati s predstavnicima resornih ministarstava",  pojasnio je Rozić.

Dodao je da ovom sektoru najviše pomažu VTKBiH i USAID te da će danas biti govora i o iznalaženju dodatnih finansijskih sredstava za članice Grupacije kako bi mogle širiti svoje poslovanje.

Po podacima VTKBiH i USAID-a, u strukturi izvoza ovog sektora dominiraju gljive i šumski plodovi sa gotovo 75 posto, zbog čega je implementiranje pravilnika o nedrvnim šumskim proizvodima od velike važnosti za ovaj sektor.

Također, značajnu stavku u strukturi izvoza čine i eterična ulja koja su u 2012. zabilježila rast izvoza od 88 posto u odnosu na godinu ranije.

Najveća tržišta za izvoznike  Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskh plodova predstavljaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Skupu prisustvovalo preko 30 kompanija

Na godišnjem skupu proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova prisustvovalo je preko 30 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine. Skup je organiziran u suradnji sa USAID/Sida FARMA projektom, a prezentacije su imali i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, JP Šume RS, te kreditnih institucija i donatora.

Predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede pojasnili su status legislative koja se odnosi na nedrvne šumske proizvode. U strukturi izvoza iz sektora ljekovitog bilja i šumskih plodova sa gotovo 75% dominiraju gljive i šumsko voće, pa je jako bitno da se stvori odgovarajući zakonski okvir unutar kojeg će djelovati firme iz sektora i sakupljači na terenu. Mnogo pažnje privukla je prezentacija DCA garantnog fonda u okviru USAID/Sida FARMA projekta, kao i koncept finansiranja uz pomoć "poslovnih anđela", koji je predstavila kompanija BIZOO Angels. Predstavnica ambasade Kraljevine Švedske u BiH dala je više detalja vezano za "Challenge" fond, kroz koji su kompanijama dostupna grant sredstva u iznosu do 30.000 eura.

Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Sida FARMA projekat zajednički su predstavili promotivne aktivnosti realizirane u 2013. godini, u okviru kojih su posjećeni sajmovi u Njemačkoj, Turskoj i Švedskoj, te je štampan sektorski katalog na engleskom, njemačkom i turskom jeziku.

Za narednu godinu planirano je ažuriranje kataloga i nastup na sajmu Natural Products Scandinavia u Švedskoj.

 

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti