Nova DIPO širi svoje kapacitete: Do 2017. milijun stolica za švedsku Ikea-u

15.04.2014. 12:51 / Izvor: eKapija.ba
Nova DIPO širi svoje kapacitete: Do 2017. milijun stolica za švedsku Ikea-u

Nova DIPO se nalazi u fazi izgradnje kapaciteta koje će im omogućiti povećanje proizvodnje. Kompanija bi do 2017.godine trebali postati značajan dobavljač stolica od masiva za Ikea-u sa kapacitetom od milijun stolica na godišnjoj razini.

Dugogodišnja tradicija u preradi drveta u kombinaciji sa švedskim načinom poslovanja uvijek daju izvrsne rezultate. To pokazuje i primjer kompanije Nova DIPO iz  Gornjih Podgradaca kod Gradiške koja izvozi 95 posto svoje proizvodnje, a čiji strateški partner je švedska Ikea. Tako se stolice od bukve i hrasta koje ovaj lanac prodaje diljem svijeta proizvode upravo u pogonima ove kompanije u Gornjim Podgradcima.

(Veljko Beuk, direktor Nove Dipo, prima nagradu Gazela)

Veljko Beuk, direktor ovog poduzeća, koje je prije nekoliko dana dobilo i prestižnu nagradu top Gazela u kategoriji srednjih poduzeća, koja se dodjeljuje za najbrže rastuće kompanije u BiH u različitim kategorijama, kaže da sve planove razvoja i povećanja kapaciteta rade u suradnji sa Ikeač-om koja je njihov strateški partner.

No, i pored uspješnog rada Nova DIPO i skoro kompletnog izvoza proizvodnje susreću se sa raznim problemima počevši od nedostatka obučenog kadra do nedostatka sirovine. Nažalost odgovorni ne prepoznaju uspjehe kompanije i nedovoljno ih podržavaju u razvojnim planovima, istaknuto je na nedavnoj dodjeli bh. biznis nagrada Gazela koje je ova kompanija dobila u nekoliko kategorija. Izabrana je kao top Gazela u kategoriji srednjih kompanija iz Republike Srpske. Poduzeće je proglašeno kao pobjednik u područnoj regiji Banja Luka, a nagradu su dobili i u kategoriji žena menadžer gdje je njihova menadžerica Đurđa Ćubić dobila nagradu.

Beuk navodi da bi ovakvu proizvodnju, koja se skoro u potpunosti izvozi, država morala podržati u više pravaca. Prije svega ono što im je potrebno je, navodi, bolja opskrba sirovinom koje bi trebalo osigurati javno poduzeće  Šume Republike Srpske, te subvencioniranje izvoza na realnim osnovama. Tu je i dugogodišnji kronični problem obrazovanja kadra potrebnog za ovakvu proizvodnju.

Ipak, unatoč problema sa kojima se suočava Nova DIPO ne staje sa razvojem. Kompanija se trentuno nalazi u fazi proširenja kapaciteta koje će im omogućiti povećanje proizvodnje koje planiraju izvoziti na svjetsko tržište. Tako bi završetkom drugog investicijskog ciklusa (do 2017.godine) trebali postati značajan dobavljač stolica od masiva za Ikea-u sa kapacitetom od milijun stolica na godišnjoj razini odnosno izvozom oko 15 milijuna eura.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti