Dom naroda usvojio zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

17.12.2013. 08:12 / Izvor: Fena
Dom naroda usvojio zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Saradnja sa parlamentarcima iz 7 političkih stranaka i zajednički napor nevladinog sektora su urodili plodom i nakon glasanja o Zakonu o zaštiti uzbunjivača u BiH napravljen je veliki korak naprijed, kaže Bojan Bajić, koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer je na 34. sjednici usvojio Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Azra Hadžiahmetović, Vesna Krstović-Spremo i Šefik Džaferović. Prijedlogu zakona prethodio je višegodišnji rad Radne grupe koju su sačinjavali parlamentarci iz Demokratske inicijative za Evropu, neformalne grupe parlamentaraca iz sedam različitih političkih stranaka, predstavnici nevladinog sektora - COD Luna i Inicijativa uzbunjivača, uz podršku Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT.

"Saradnja sa parlamentarcima iz 7 političkih stranaka i zajednički napor nevladinog sektora su urodili plodom i nakon današnjeg glasanja o Zakonu o zaštiti uzbunjivača u BiH napravljen je veliki korak naprijed. Čestitam parlamentarcima na vizionarstvu jer je danas bh. parlament usvojio prvi evropski Zakon o zaštiti uzbunjivača koji predviđa da nadležna institucija u predsudskom postupku dodjeljuje status zaštićenog prijavljivanja. BiH je današnjim glasanjem postala apsolutni lider u cijeloj Evropi kad je riječ o proaktivnom pristupu države u zaštiti prijavitelja. Iskreno sam srećan zbog ovakvog uspjeha Bosne i Hercegovine, a naročito zbog činjenice da ima makar jedna pozitivna tema u kojoj će bh. iskustva moći pomoći Evropi u razvoju zakonodavstva za zaštitu uzbunjivača", kaže Bojan Bajić, koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH.

Zakonom o zaštiti lica koje prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine uređuje se status lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine i pravnim licima koja osnivaju institucije Bosne i Hercegovine, postupak prijavljivanja, obaveze institucija u vezi s prijavljivanjem korupcije, postupak zaštite osoba koja prijavljuju korupciju te propisuje sankcije za povrede odredbi ovog zakona.

Konačnim usvajanjem ovog zakona Bosna i Hercegovina se svrstala među nekoliko vodećih evropskih zemalja koje prednjače u zaštiti uzbunjivača. Višegodišnji rad na afirmaciji zaštite prijavitelja korupcije je pozitivan primjer da se kroz široku i transparentnu javnu debatu, te partnerstvom vladinog i nevladinog sektora mogu praviti značajni koraci naprijed. Zaštita uzbunjivača, da bi bila sveobuhvatna i dala očekivane rezultate, mora osigurati zakonsku zaštitu od odmazde i neželjenih posljedica.

Predlagačima Zakona nedavno su na godišnjoj Skupštini Mreže ACCOUNT uručene Zahvalnice za saradnju sa nevladinim sektorom u borbi protiv korupcije, saopćeno je iz te organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti