Holanđanima odobrena kupovina udjela u RFK Valjčići

30.07.2014. 08:13 / Izvor: Oslobođenje
Holanđanima odobrena kupovina udjela u RFK Valjčići

Prema riječima generalnog direktora RFK Valjčići Edina Hadžimahovića, koji je drugi najveći pojedinačni dioničar u kompaniji sa 5,5 posto udjela, novi vlasnik će odlučiti o strukturi kompanije, planovima i ciljevima.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine odbacilo je prijavu koncentracije privrednog subjekta NN International B.V., De Smalle Zijde, Holandija, i privrednog subjekta RFK – Društvo za proizvodnju komponenti ležaja Valjčići d.d. Konjic, budući da nisu ispunili uslove koje propisuje Zakon o konkurenciji, te ne podliježu obavezi prijave koncentracije.

 To u praksi znači da je koncentracija dozvoljena i kompanije nisu ni imale obavezu prijavljivati namjeru koncentracije.

Kompanija NN International B.V. iz Holandije stekla je 79,2 posto vlasništva u preduzeću Valjčići d.d. Konjic, kupivši na Sarajevskoj berzi 182.375 redovnih dionica konjičke kompanije koje su bile u vlasništvu Izeta Čorbe. Holandska kompanija platila je paket dionica 14,04 miliona KM.

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da su učesnici koncentracije ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda na svjetskom tržištu (100.000.000 KM po završnom računu u godini koja je prethodila koncentraciji), ali nisu ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda na tržištu Bosne i Hercegovine (8.000.000 KM).

Također, učesnici koncentracije nisu ispunili uslov tržišnog udjela jer njihov zajednički tržišni udio na relevantnom tržištima nije veći od 40 posto. Društvo NN International je finansijski holding sa sjedištem u gradu Veendendalu, a vlasnički udio u njemu ima NN Inc. Woters Edge Drive 2000 Johnson City, SAD.

Zbog promjene vlasničke strukture komapnije Skupština preduzeća RFK Valjčići zakazana je za 4. august ove godine.

Prema riječima generalnog direktora RFK Valjčići Edina Hadžimahovića, koji je drugi najveći pojedinačni dioničar u kompaniji sa 5,5 posto udjela, novi vlasnik će odlučiti o strukturi kompanije, planovima i ciljevima.

"Upravo smo završili jendu fazu razvoja kompanije i sada ulazimo u novu. RFK Valjčići ulazi u sastav jedne velike svjetske kompanije i mislim da je to veliki događaj ne samo za našu kompaniju, nego i za cijelu BiH", rekao je Hadžimahović.

Firma RFK Valjčići d.d. Konjic ostvarila je u 2013. godni neto dobit od oko 1,33 miliona KM. Preduzeće je lani ostavrilo ukupan prihod od 14,57 miliona KM, dok su rashodi iznosili 13,24 miliona KM.

Dugoročne obaveze preduzeća Valjčići iznose 608.000 KM, a kratkoročne obaveze dva miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti