Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps

03.10.2014. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps

Stupanjem na snagu ovoga zakona, došlo je do povreda prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, Federacija je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je Grad Sarajevo, također jedinicu lokalne samopurave, isključila iz finansiranja, istaknuo je Komšić.

Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps a time i gašenje institucije glavnog grada države Bosne i Hercegovine, jer je usvajanjem odnosno stupanjem na snagu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, federalni Parlament isključio Grad iz finansiranja, te se Vlada KS smatrala neobaveznom da nastavi dalje finansirati Grad, nakon što mu je 15. maja 2014. uplatila posljednju tranšu koju je Grad dobivao kao grant.

O tome su jučer na press konferenciji kao i i planiranim mjerama i aktivnostima za rješavanje novonastalog problema finansiranja Grada Sarajeva govorili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, negovov zamjenik Ranko Čović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić, te zamjenici Miro Lazović i Gradimir Gojer.

"Stupanjem na snagu ovoga zakona, došlo je do povreda prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, Federacija BiH je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je Grad Sarajevo, također jedinicu lokalne samopurave, isključila iz finansiranja. Istovremeno, Vlada KS nas je informirala da je prestala njihova obaveza finansiranja bilo koje jedinice lokalne samopurave u KS-u, pa time i Grada Sarajeva", istaknuo je Komšić te dodao da je finansiranje Grada Sarajeva bilo planirano ovim zakonom u samoj proceduri njegovog donošenja (i u nacrtu i u prijedlogu), da bi na samoj sjednici Federalnog parlamenta, finansiranje Grada Sarajeva bilo isključeno iz ovog pravnog akta

Gradonačelnik je podsjetio da se Grad Sarajevo godinama finansira tekućim grantom Kantona Sarajevo, koji se vremenom smanjivao da bi u 2014. bio sveden na minimum, u iznosu od 5.300.000 KM.

"Na temelju tog granta planirali smo Budžet Grada za tekuću 2014. godinu. Međutim, zbog novonastalog problema sa finansiranjem, Grad teško može, ako se nešto ne promijeni, realizirati planirane projekte i aktivnosti", istaknuo je gradonačelnik, te naglasio da Kanton ne može izostaviti Grad sve dok ne donese rebalans Budžeta.

Gradonačelnik smatra da su prilikom donošenja ovog zakona prekršeni ključni propisi i odredbe: Ustav FBiH, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH.

"Nepoznato je da postoji država da nema glavni grad. Na ovaj način gradu Sarajevu je poslana politička poruka iz Federalnog parlamenta da ne žele Sarajevo kao glavni grad. S druge strane, u ekonomskom smislu ovo znači da se radikalno, gotovo do prestanka, sužavaju funkcije Grada Sarajeva", naglasio je Komšić.

Po Komšiću trajno rješenje je u finansiranju Grada Sarajeva iz Budžeta Federacije jer je grad definiran kao jedinica lokalne samouprave. 

"Po odluci GV-a poduzet ćemo mjere prema svim nivoima vlasti i Ustavnom sudu FBiH. Insistirat ćemo da Kanton Sarajevo konačno donese zakon o lokalnoj samoupravi. Obratit ćemo se i Parlamentarnoj skupštini BiH  jer država ne može negirati svoj glavni grad", poručio je gradonačelnik Komšić.

Prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sabahudina Delalića najidealnije rješenje je da se poslije izbora uputi inicijativa prema Vijeću ministara BiH o donošenju zakona o glavnom gradu. „Ako ne, tražit ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH tumačenje spornog zakona“, poručio je Delalić.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer smatra da nije upitno finansiranje Grada Sarajeva „Ovdje su u igri politički motivi da se Grad kao jedinica lokalne samouprave ugasi“, istaknuo je, između ostalog, Gojer i zapitao sve da li su ikad čuli za Kanton Pariz ili Kanton Berlin!?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti