TÜV Croatia u BiH: Lider u certifikaciji čiji logo nosi preko 450 firmi

16.09.2014. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
TÜV Croatia u BiH: Lider u certifikaciji čiji logo nosi preko 450 firmi

TÜV NORD Group predstavlja jednu od najznačajnijih firmi u svijetu iz područja tehničke inspekcije i nadzora, certifikacije sistema, informatičkih tehnologija, prehrambenog sektora i još čitavog niza djelatnosti.

TÜV NORD Group predstavlja jednu od najznačajnijih firmi u svijetu iz područja tehničke inspekcije i nadzora, certifikacije sistema, informatičkih tehnologija, prehrambenog sektora i još čitavog niza djelatnosti. Kao grupacija zapošljava više od 15.000 radnika, a 2/3 zaposlenih su visokoobrazovani eksperti za različita područja i prisutni su u preko 80 zemalja svijeta.

TÜV je danas sasvim sigurno sinonim za kvalitet. Tradicija od preko 140 godina, referenc lista na kojoj se nalazi izuzetno veliki broj uglednih kompanija iz cijelog svijeta, te pozivanje na TÜV certifikate i izvještaje o ispitivanju u dokazivanju kvaliteta svojih proizvoda i usluga (sa znakom TÜV-a vjerojatno se i vi svakodnevno susrećete, od računara preko raznih kućnih i industrijskih uređaja do automobila, na kojima znak TÜV-a predstavlja najveće moguće priznanje) su najbolji dokaz za to.

TÜV Croatia d.o.o. - TÜV NORD Group u BiH, Hrvatskoj i široj regiji je jedna od vodećih certifikacijskih kuća sa preko 1.600 certificiranih firmi iz različitih područja djelatnosti i gotovo 1.000 certificiranih sistema upravljanja prema zahtjevima međunarodnih standarda ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, OHSAS 18001, ISO 22000, IFS, ISO 27001, ISO TS 29001 i drugih.

Predstavništva TÜV Croatia u BiH ima više područja djelovanja, a njene osnovne djelatnosti su certifikacija sustava, tehnička inspekcija, certifikacija proizvoda i organiziranje seminara. Treba istaći da sve certifikate koje dobijete radeći s TÜV Croatia izdaje TÜV NORD, tako da je certifikat koji dobijete potpuno jednak kao da ste certifikaciju proveli direktno s TÜV organizacijom u Njemačkoj.

Danas je TÜV Croatia lider u BiH po pitanju certifikacije.

"U BiH trenutno imamo preko 450 firmi koje su certificirane i nose naš logo tj. Logo TÜV NORD.  Protekle dvije godine zabilježen je rast certifikacije prema FSC pravilima obzirom da firme koje žele svoje proizvode plasirati u EU, moraju imati navedeni Certifikat i slobodno možemo reći da u ovom domenu pokrivamo oko 70% tržišta BiH", kaže u razgovoru za eKapija.ba Amer Čolan, Voditelj Predstavništva TÜV Croatia u BiH.

On nam također objašnjava kako teče postupak certifikacije: "Firmi koja sa nama uđe u postupak cerfikacije šaljemo upitnik za pripremu ponude i certifikaciju, na osnovu kojeg mi dobijamo ulazne informacije o potrebi firme za Certifikaciju. Na osnovu ulaznih informacija/ upitnika pripremamo ponudu i dogovaramo sastanak sa firmom kako bi se izvršila prezentacija standarda koji žele da implementiraju te izvrši usklađivanje zahtjeva za standardizaciju procesa. Nakon toga firma mora da uradi konsalting, tj. da angažuje konsultantsku kuću, koja će pripremiti firmu za certifikaciju. Nakon provedenog konsaltinga predstavnici naše firme dolaze u nadzorni audit, vrši se kontrola da li je sve urađeno prema standardima, da li je ta konsultantska firma uradila kvalitetan posao. Ako je sve u redu, onda se pristupa certifikaciji“.

Čolan ističe da je dosta firmi u BiH osviješteno po pitanju značaja certifikacije i zahtjevaju sami standardizaciju prema ISO Standardima jer time olakšavaju sebi posao. Na ovaj način mogu brže i kvalitetnije pratiti informacije i donositi odluku kroz politiku kvalitete.

"Standardi koji su trenutno najzastupljeniji su ISO 9001, ISO 14001, HACCP, OHSAS 18001, ISO 22000, IFS, ISO 27001, ISO TS 29001. U posljednje vrijeme se pojavljuje veća potreba za HACCP i ISO 27001, a uskoro počinjemo intezivnije raditi sa certifikatima za upravljanje energijom", navodi Čolan.

Predstavništvo TÜV Croatia u BiH svake godine bilježi rast klijenata, a plan ime da je da prerastu u zasebnu firmu, legitimnu članicu TÜV NORD grupe. Također žele da povećaju edukaciju, seminare za sve firme i pojedince o ISO standardima.

"Jedan od bitnih naših planova je povećanje tehničke inspekcije i nadzora. TÜV Croatia d.o.o. je član TÜV NORD grupe za kontrolu, ispitivanje, tehnički nadzor i sigurnost postrojenja koja postoji već više od 140 godina i po broju zaposlenih i godišnjem profitu predstavlja jednu od najznačajnijih pokrajinskih organizacija TÜV-a u Njemačkoj. Djeluje i kao ovlašteno certifikacijsko tijelo za sustave osiguranja kvalitete i dio je najveće njemačke organizacije TÜV CERT. Uredi TÜV NORD-a do sada su izdali više od 32 000 certifikata u 80 zemlje. TÜV Croatia d.o.o. kao Notified body prijavljena pod brojem 2464 od 01.07.2013. djeluje u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Sloveniji, i obavlja postupke ocjene sukladnosti kao Tijelo za ocjenu sukladnosti sa međunarodnom akreditacijom. U Sektoru Tehničke inspekcije je zaposleno 10 inspektora s ovlašenjima za nadzor u slijedećim područjima industrijskog sektora: teh. podrška pri CE označavanju proizvoda, certifikacija proizvođača za izvođenje zavarivačkih radova i postupaka zavarivanja, certifikacija proizvođača tlačne opreme (ispunjavanje zahtjeva PED 97/23/EC), potvrđivanje osposobljenosti (atestiranje) zavarivača, certifikaciju proizvođača materijala za tlačne posude, certifikaciju proizvođača željezničkih vozila, certifikaciju proizvođača čeličnih konstrukcija, nadzor nad energetskim postrojenjima", navodi Čolan.

Osim usluga nadzora u industrijskom sektoru, Sektor Tehničke inspekcije može ponuditi i usluge obrazovanja kroz standardne i In-house seminare s ciljem približavanja klijenata zahtjevima njihovih kupaca, zakonske regulative, primjenjenih standarda i inspekcijskih nadzora.

Širokim spektrom svojih usluga, prepoznatljivošću na tržištu, posjedovanjem potrebnih akreditacija i ovlaštenja, stalnim prisustvom i radom na tržištu, izvedenim poslovima i novim ugovorima, izraženom komunikativnošću i kompetentnošću osoblja, stvorena je sigurna baza za unaprijeđenje poslovanja ove firme, ali i svih njenih klijenata.

BOLJE. BLIŽE. VIŠE.

TÜV Croatia d.o.o. kao član TÜV NORD Grupe, a poštujući načela i postulate svoje matične kuće, kao certifikacijsko i inspekcijsko tijelo, žele biti prepoznatljivi i prihvaćeni kao kvalitetan poslovni partner. Njihov moto ''BOLJE. BLIŽE. VIŠE.'' žele pretočiti u nove vrijednosti te tako doprinijeti stalnom poboljšanju sveobuhvatnih aktivnosti usmjerenih kako na njihove klijente, tako i na zaposlenike i vanjske suradnike. BOLJE biti bolji od konkurencije, a jamstvo su njihovi stručnjaci, iskustvo i znanje, BLIŽE biti bliže klijentima i inovacijama, VIŠE više usluga je osnova njihovog razvoja. "Ne želimo samo biti nadzor nego i sudjelovati u razvoju, kako u malim, srednjim tako i u velikim organizacijama i projektima. Na ovaj način najviše doprinosimo razvoju našeg okruženja, klijenata sa kojima surađujemo te potencijalnih klijenata, prema kojima imamo jedinstven i nediskriminirajući pristup, a na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana. Ova Politika kvalitete je usklađena s Politikom kvalitete TÜV NORD-a te je u skladu sa zahtjevima normi HRN EN ISO/IEC 17021:2011, HRN EN 45011:1998 i HRN EN ISO/IEC 17024:2003, HRN EN ISO/IEC 17020:2005", kažu iz TÜV Croatia.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti