Rješenje problema nezaposlenosti u edukaciji kadrova koji trebaju privredi

17.04.2014. 13:35 / Izvor: eKapija.ba
Rješenje problema nezaposlenosti u edukaciji kadrova koji trebaju privredi
OTVORI GALERIJU

Svake godine na domaće tržište radila izlazi 15.000 radnika iz obrazovnih institucija koje neće naći posao. Razlog je što njihove kvalifikacije nisu u skladu sa onim što traži realni sektor.

Svake godine  iz obrazovnih institucija izlazi oko 15.000 lica koje vjerovatno neće naći posao na domaćem tržištu rada. Razlog je što njihove kvalifikacije nisu u skladu sa onim što je trenutno potrebno realnom sektoru.

Upravo ta problematika i moguća rješenja ovog problema bila su tema panel diskusiji "Kako razvijati kadrove za potrebe prospersitetnih industrija u  BiH", koja je organizovana u u organizaciji programa Prilika Plus, Fondacije Hastor uz podršku ASA Grupacije, Prevent grupacije i portala Posao.ba.

Cilj ovog sastanka, je kako je navedeno, otvaranje šire diskusije u vezi sa trendovima i potrebama vodećih bh. industrija kada je u pitanju zapošljavanje i jačanje ljudskih resursa, te uspostavljanje partnerstava na projektima razvoja kapaciteta za obuku kadrova, nezaposlenih, učenika i studenata, kakva je između ostalog i projekt Prilika Plus. 

Tom prilikom je istaknuto da program Prilika plus, koji je finansiran od Švicarske razvojne agencije (SDC), ima za cilj fokusiranje na izradu modela obrazovanja odraslih za potrebe bh. kompanija. Model Prilike plus funkcioniše već tri godine i bavi se dokvalifikacijom i prekvalifikacijom radnika. 

''Cilj programa Prilika Plus je udružiti privatni sektor, javni sektor i obrazovne institucije  kako bi se razvio adekvatan model obrazovanja odraslih osoba čije će kompetencije odgovarati potrebama bh. kompanija, odnosno potrebama tržišta“, kazao je Emir Dervišević iz programa Prilika Plus.

Tokom provedbe ovog programa identificirano je da najviše nedostaje vještina za šest sektora kao što su obrada metala, obrada drveta, poljoprivreda, koža i tekstil i obuća te završni radovi u građevinarstvu.

Suhad Ećo, direktor Ećo Company, koja se odlučila na osnivanje centar za specijalističke edukcije Format, koji bi se bavila neformalnom edukacijom za zanimanja drvnog sektora, a koji je nastao u saradnji sa centrom Prilika plus, kaže da je u drvnoj industriji prisutan hronični nedostatak kvalitetnog kadra od krojača, tapetara, šnajdera, lakirera, te mašinskih inžinjera do arhitekata, dizajnera, CNC operatera i dr.

Budući da privatni sektor ne može čekati nadležna ministarstva za donošenje sistemskih rješenja odlučili su se za pokretanje ovakve vrste edukacionog centra. ''Sada smo u završnoj fazi pripreme. Prepoznali smo da naši treneri treba da budu stručni ljudi koji dolaze iz privrede jer oni najbolje znaju šta je to šta realni sektor traži. Treneri  su osposobljeni i potrebni programi su napisani, a ovih dana trebali bi početi i prvi upisi polaznika", kazao je Ećo.

 Za početak im je, navodi, bilo lakše da rade softverskse vještine, a za 15-tak dana idu i sa ostalim zanimanjima koja su deficitarna u ovoj industriji.

Suzana Tihi-Babić,voditelj sektora za ljudske resurse ASA Groupa, kaže da njihovoj kompaniji najviše nedostaju logističari, plant menadžer, production manadžeri. ''Kako to riješiti? Privatni sektor nema vremena da čeka strategije koje treba napraviti javni sektor. Mi se moramo snalaziti sami. I Prilika plus i ovakva vrsta saradnje je možda način rješavanja problema koje imamo'', kazala je ona. Dodaje da su oni sami bili prisiljeni, kako bi premostili jaz u nedostaku kadrova, pokrenuli nekoliko projekata obuke za svoje potrebe, kao što su Prevent School of Automotive, Prevent škola šivanja...

Igor Kamočaj, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kaže da na evidenciji zavoda nalazi oko 72.000 lica, od toga 60 posto žena i preko 35 posto mladih.

''Kroz ovakav obrazovni sistem koji imamo mi taj broj samo povećavamo jer  realni sektor ima potrebu za drugim kadrom u odnosu na onaj koji izlazi iz obrazovnih institucija, koji ni upisnim politikama, ni programima animacije ne može odgovoriti potrebama realnog sektora. Mislim da je došlo vrijeme da te dvije stvari pokušamo uskladiti'', kazao je on.

Navodi da su već sa Ministarstvom obrazovanja otvorili tu temu, a kao problem ističe i nepostojanje Zakona o obrazovanju odraslih u KS.  Kao jedno od mogućih rješenja vidi i ovo partnerstvo kroz program partnerstvom do radnih mjesta i to ne samo kroz izdvajanje sredstava nego i prekvalifikacijom i dokvalifikacijom tako da  lica koja prođu obuku. na kraju i dobiju trajni posao. 

Organizatori najavljuju da ovaj sastanak predstavlja uvod u seriju sastanaka sa poslodavcima i vodećim organizacijama sa tržišta rada BiH koji će se organizirati u okviru programa Prilika Plus.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti