Slovenija-BiH: Potencijal u zajedničkom nastupu na trećim tržištima

16.09.2014. 13:26 / Izvor: eKapija.ba
Slovenija-BiH: Potencijal u zajedničkom nastupu na trećim tržištima
OTVORI GALERIJU

Kompanija Bisnode BH, u partnerstvu s Veleposlanstvom Slovenije u BiH, danas je organizirala konferenciju pod nazivom "Bisnode Bridge" koja je okupila oko 90 firmi iz obje države, a čiji je cilj upravo povezivanja poduzetnika.

Iako postoji relativno značajna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Slovenije, prostora za poboljšanje suradnje bh. i slovenačkih kompanija ima i treba ga iskoristiti u cilju daljeg povećanja izvoza. Zbog toga je kompanija "Bisnode BH", u partnerstvu s Veleposlanstvom Republike Slovenije u BiH, danas organizirala konferenciju pod nazivom "Bisnode Bridge" koja je okupila oko 90 firmi iz obje države, a čiji je cilj upravo povezivanja poduzetnika.

(Špela Redjko)

Po riječima Špele Redjko, direktorice "Bisnode BH", povezivanje je ključno za razvoj oba tržišta jer vodi do boljih rezultata u poslovanju. Njihova misija je, kaže, upravo to da kompanijama ponude dodatne mogućnosti u smislu pronalaženja novih poslovnih prilika.

''Mi pravimo platformu kojom se daje mogućnost da se kompanije različitih profila  upoznaju i predstave svoje poslovne mogućnosti'', istaknula je ona. "Bisnode" je međunarodna korporacija sa sjedištem u Štokholmu i vodeća je u segmentu poslovnih informacija, a nudi sve ono što je poslovnim ljudima potrebno u poslovanju i dobrom odlučivanju.

Prema podacima iz analize koju je uradila bonitetna kuća "Bisnode" na tržištu BiH trenutno su 3.132 odlična poduzeća koja su ključna za razvoj gospodarstva i zato je nastala ideja i potreba za upoznavanjem, dijeljenjem dobrih praksi i istraživanjem svih mogućnosti koje nudi bh. tržište.

Gregor Presker, ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Slovenije u BiH, ističe da je internacionalizacija poduzeća jedna od osnovnih djelatnosti veleposlanstava širom svijeta, posebno ekonomske diplomacije. Dodaje da se takva internacionalizacija može ostvariti upravo kroz ovakve poslovne susrete te da je veliki interes Slovenije da se poslovna suradnja i robna razmjena dviju zemalja proširuje.

''Suradnja kompanija iz Slovenije i BiH izuzetno je dobra. U 2013. godini robna razmjena između dvije zemlje prešla je milijardu eura. Slovenija je jedan od većih investitora u BiH i s oko 580 milijuna eura na petoj smo poziciji stranih investitora. Otvorili smo 588 poduzeća i zaposlili 17.000 radnika u BiH'', kazao je Presker.

Naglasio je da je veliki potencijal zajednički izlazak slovenskih i bh. firmi na treća tržišta kao što su rusko i tržišta arapskih zemalja. ''Taj potencijal nije dovoljno iskorišten. Puno slovenskih kompanija ima proizvodnju u BiH i ako bismo išli na treća tržišta ta proizvodnja ovdje mogla bi se povećati i to bi bilo dobro i za Sloveniju i za BiH i za investitore'', kazao je Presker.

Muhamed Pilav, direktor bh. kompanije MS&Wood, koja svoje proizvode izvozi na 42 tržišta svijeta kaže da je bh. tržište malo za bilo koju produktivnu proizvodnju i da je ovo za njega jedna prilika da se uspostavi suradnja sa kompanijama iz Slovenije i cijele regije i da na taj način poveća izvoz iz BiH.

Ova kompanija, iako izvozi 90 posto vlastite proizvodnje, nije prisutna na slovenačkom tržištu i ovaj događaj za njih predstavlja mogućnost da se to stanje promjeni te da se uvežu sa slovenačkim tvrtkama.

Regionalni manager prodaje kompanije Inpro BH Dženan Šabanović koji je također sudjelovao na današnjim poslovnim susretima u Sarajevu kaže da im je cilj upoznavanje i uspostavljanje novih kontakata sa  poslovnim partenerima iz prehrambene, tekstile industrije i autoindustrije. Inpro BH, čija je matična kuća u Sloveniji je kompanija koja se bavi klimatizacijom većih prostorija i jedini su koji nude tu uslugu po sistemu najama.

''Bisnode BH" je također dodijelio tri certifikata bonitetne izvrsnosti poduzećima FIS d.o.o. Vitez, Eko-servis d.o.o. Tešanj i TEM Mandeks d.o.o. Široki Brijeg. To su poduzeća koja su svojim poslovanjem pokazala da imaju potencijala za razvoj u BiH i da imaju dobru strategiju poslovanja.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti