Slovenija traži od BiH 750 milijuna eura odštete!

19.08.2014. 08:33 / Izvor: Dnevni list
Slovenija traži od BiH 750 milijuna eura odštete!

Kompanija Elektrogospodarstvo Slovenije sa sjedištem u Mariboru, kao pravni nasljednik Elektroprivrede Slovenije, pokrenula je arbitražni postupak protiv BiH u Međunarodnom centru za rješavanje sporova.

Vlasti šute, ni prstom ne mrdaju, iako državi prijeti kazna od čak 750 milijuna eura! Toliko je težak odštetni zahtjev koji je podnijela Slovenija.

Potpisan sporazum

Kompanija Elektrogospodarstvo Slovenije sa sjedištem u Mariboru, kao pravni nasljednik Elektroprivrede Slovenije, pokrenula je arbitražni postupak protiv BiH u Međunarodnom centru za rješavanje sporova u Washingtonu (International Centre for Settlement of Investment Disputes ICSID) nakon što su njezine tužbe pred sudovima u BiH odbijene. Prema jučerašnjim informacijama iz Banje Luke, ovaj predmet je u ICSID-u protokoliran, odnosno registriran 16. lipnja ove godine.

Slovenci traže odštetu od BiH u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, a u njega su uračunate i kamate teške 35 milijuna eura, zbog Termoelektrane Ugljevik koja posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske. Naime, Slovenija je prije rata investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju Termoelektrane Ugljevik koja je počela s radom 1985. godine. Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovito isporučivati proizvedenu električnu energiju u skladu s visinom uloženih sredstava u njezinu izgradnju. Tako je i bilo sve do 1992. godine kada je isporuka prekinuta zbog rata u BiH.

Prije 13 godina BiH i Slovenija potpisale su sporazum o zaštiti investicija, a 2007. Slovenci su se službeno obratili Vladi Republike Srpske i Elektroprivredi Republike Srpske i ponudili dogovor o rješavanju međusobnih odnosa. Pozvali su se na ugovor o udruživanju sredstava u izgradnju Termoelektrane Ugljevik, zatim na pravo na upravljanje uloženim sredstvima i obvezu da se Sloveniji isporučuje struja. Otvorili su i mogućnost eventualno investirati u izgradnju novog bloka 2 u ugljevičkoj termoelektrani.

Međutim, preko ovog prijedloga su vlasti RS-a i rukovodstvo Elektroprivrede RS-a prešli kao da nije ni stigao, pa su Slovenci krenuli s tužbama sudu. Tužba je predana Okružnom gospodarskom sudu u Bijeljini, ali se on proglasio nenadležnim i tužbu je odbacio.

S 35 na 750 milijuna eura

Potom su Slovenci Višem gospodarskom sudu u Banjoj Luci uložili žalbu na takvo rješenje iz Bijeljine, ali su iz Banje Luke dobili odbijenicu u kojoj stoji da je bijeljinsko rješenje potvrđeno. Nakon toga, Elektrogospodrstvo Slovenije podnijelo je tužbu protiv države BiH pa će ICSID iz Washingtona donijeti konačnu arbitražnu odluku.

Zanimljivo je da je prvobitni slovenski odštetni zahtjev iznosio 35 milijuna eura da bi se popeo na čak 750 milijuna eura jer su u međuvremenu Slovenci izračunali svaki cent i u novac preračunali svaki detalj cijelog slučaja.

Kako će se arbitražni postupak u Washingtonu okončati, teško je prognozirati. Shodno pravilima, Slovenci su postupak pokrenuli protiv BiH, a ne Termoelektrane Ugljevik i Elektroprivrede Republike Srpske, i ako rješenje bude u njihovu korist, zasigurno će nastati pravi lom u državi jer će BiH morati isplatiti odštetu. Iz Elektroprivrede RS-a na sve ovo za sada ne reagiraju pa ispada da se njih to ne tiče.

Zanimljivo je da je Slovenija prije rata uložila određena sredstva u izgradnju pojedinih blokova Termoelektrane Tuzla. Nakon rata, Elektroprivreda BiH, u čijem je sastavu tuzlanska termoelektrana, sa Slovenijom je sklopila sporazum i ta sredstava je zaključno s 2009. godinom vratila Sloveniji isporukom električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti