Revitalizacija Žute tabije Memorijala Kovači: Počela arheološka ispitivanja

24.11.2014. 08:14 / Izvor: Oslobođenje
Revitalizacija Žute tabije Memorijala Kovači: Počela arheološka ispitivanja

Ovih dana otpočela su arheološka istraživanja na lokalitetu Žute tabije koja će biti priprema za detaljnu izradu elaborata na osnovu koga će se raditi izvedbeni projekt revitalizacije ovog značajnog historijskog spomenika.

Ovih dana otpočela su arheološka istraživanja na lokalitetu Žute tabije koja će biti priprema za detaljnu izradu elaborata na osnovu koga će se raditi izvedbeni projekt revitalizacije ovog značajnog historijskog spomenika.

Sredstva će obezbjediti Fond za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS-a, koji upravlja cijelim kompleksom Memorijala Kovači u okviru kojeg se nalazi Žuta i Bijela tabija, Muzej "Alija Izetbegović" i mezarje. Svim ovim aktivnostima se želi privući što više turista na ovaj atraktivan prostor prepun spomenika stare, ali i novije bh. historije.

Svjedočanstvo historije

Žuta tabija je smještena na Jekovcu iznad mezarja Kovači u Starom Gradu i Sarajlijama je poznata kao Top-kula. Kroz historiju ova građevina je mijenjala imena i nazivana je tabija Ahmet-paše Rustempašića, pa Jekovačka i tabija Iza kapije. Povijest grada Sarajeva posebno je pamti iz perioda okupacije od austrougarske vojske pod komandom Josipa Filipovića 1878, kada je na ovom mjestu pružen jak otpor okupatoru. Danas se sa ove tabije oglašava top u vrijeme ramazana dajući znak da je vrijeme iftara.

Obnovu Žute tabije je pokrenuo Fond Memorijala, ali realizacija ovog projekta teče presporo, jer nedostaju potrebna finansijska sredstva. Već je odrađeno idejno rješenje za koje je bio zadužen poznati sarajevski arhitekta Mufid Garibija. Dobijena je i saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a i sad predstoji izrada  elaborata i izvedbenog projekta. Trenutno su u toku radovi na arheološkom ispitivanju zidova i unutrašnjosti Žute tabije.

Ispitivanja sondom

"Revitalizacijom i uvođenjem novih sadržaja želi se na urbani način popularizirati ovaj biser historije Sarajeva. Ovdje građani najviše dolaze za vrijeme ramazana, ali to nije dovoljno. Tokom ljeta tu je radila i mala kafana koja će se morati pomjeriti, kako bi se uradila ispitivanja sondom u postolju topa. U ranijim arheološkim ispitivanjima nađeni su temelji na tri nivoa i iz tri historijska perioda. Prvi pripada osmanlijskom vremenu, drugi austrijskom i posljednji jugoslavenskom2, objasnio je Garibija.

Idejnim rješenjem predviđeno je da se na ovom prostoru izgradi vidikovac sa jedinstvenim pogledom na panoramu Sarajeva, dok bi dodatni sadržaji bili muzej topova i kafe-slastičarnica. Kao dodatna atrakcija zamišljena je svakodnevna ceremonija oglašavanja topa iz perioda osmanske vladavine, uz adekvatnu scensku postavku. Popularizacijom ove interesantne lokacije ostvarili bi se značajni prihodi potrebni Fondu za rad i buduće projekte, a novim sadržajima bi se privuklo još više turista, koji i sada u velikom broj posjećuju ovaj stari dio grada. 

U Fondu se nadaju da će imati podršku Općine Stari Grad, ali i kantonalnih i drugih institucija  kako bi u narednom periodu mogli ovaj projekt u potpunosti realizovati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti