Istraživanje: Kako zapošljavaju novoregistrovane kompanije u BiH?

24.07.2014. 12:51 / Izvor: eKapija.ba
Istraživanje: Kako zapošljavaju novoregistrovane kompanije u BiH?

Više od 80% malih i srednjih preduzeća i preko 54% novoregistrovanih kompanija u BiH nema planova za zapošljavanje u 2014. godini, dok 12% kompanija koje u 2013. godini nisu tražili radnike planiralo je otvaranje novih radnih mjesta u 2014.

Tokom prvog kvartala 2014. godine više od 80% malih i srednjih kompanija nije struktuirano  planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen budžet za zapošljavanje novih  uposlenika, pokazalo je istraživanje Posao.ba portala.

Situacija nije mnogo drugačija ni kada je riječ o novoregistrovanim kompanijama na tržištu ispitanih tokom  drugog kvartala, od kojih njih 54% nema planove za prijem novih kadrova u tekućoj godini.

Preduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se  najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne  prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja.

Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, gdje 70% kompanija koje nisu zapošljavale u  protekloj godini planiraju otvaranje novih radnih mjesta (u ovaj procenat ne spadaju  novoregistrovane kompanije).

Istraživanje provedeno tokom prve polovine tekuće godine je u najvećoj mjeri obuhvatilo  novoregistrovane kompanije na tržištu kao i kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski  tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30% takvih kompanija nije uopšte zapošljavalo nove radnike u  posljednje dvije godine.

Rezultati pokazuju da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te  da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe, ili da su jednostavno u  fazi začetka poslovanja gdje nema prostora za širenje kadrova.

Male i novoregistrovane kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja  uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni  odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za  zapošljavanje.

U 56% ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja preduzeća, odluku o zapošljavanju  donosi isključivo direktor, dok svega 6% kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o  postojećim i novim uposlenicima.

Više od 33% kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine je to uradilo putem preporuke, a  svega 8% kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine (najvećim dijelom  se odnosi na mala preduzeća, dok su novoregistrovane kompanije izuzete iz ovog procenta).

Kada je riječ o novoregistrovanim kompanijama, 45% ispitanih kompanija zapošljava isključivo na  osnovu preporuke, a odluku o zapošljavanju u najvećem broju slučajeva donosi direktor (89%).Posao.ba / www.Posao.ba je centralno mjesto tržišta rada u BiH i glavni regrutacijski kanal za većinu najznačajnijih bh. firmi.

Najtraženiji kadrovi

Kadrovi koje kompanije u BiH najviše traže su prodaja (25%), administracija i logistika (25%) te zanati  (15%). Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta (2%), finansije (2%), te fizička radna snaga  (7%).

Situacija nije mnogo drugačija ni kada su u pitanju novoregistrovane kompanije na tržištu BiH, koje  najveće potrebe imaju za kadrovima iz oblasti prodaje (37%), KV struka (20%), zatim logistika (9%),  administracija (7%), IT (5%) i finansije (4%).

O istraživanju

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 821 kompanija, u periodu prva dva kvartala tekuće godine.  Istraživanjem su obuhvaćene kompanije u svim većim gradovima BiH i drugim manjim privrednim  centrima, a korištena je metoda telefonskog anketiranja. Uzorak istraživanja većinom čine kompanije koje  u prosjeku imaju do 50 zaposlenika (71%) dok kompanije sa 50 i više uposlenika čine 29% od ukupnog  broja kompanija obuhvaćenih istraživanjem. U istaživanje su bile uključene i kompanije registrovane u  BiH tokom prve polovine 2014. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti