Regionalna konferencija u Briselu o sprječavanju poplava

26.11.2014. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Regionalna konferencija u Briselu o sprječavanju poplava

Praktični cilj Konferencije je bila operacionalizacija dogovorenog sa prve donatorske konferencije, te koordinacija regionalnih aktivnosti na zaštiti od poplava i procjena nivoa spremnosti svih država na Balkanu.

Nastavljajući aktivnosti započete Donatorskom konferencijom u Briselu koja je održana 16. jula za pomoć stradalim zemljama u katastrofalnim poplavama u BiH i Srbiji, kao i njihovoj prevenciji, Evropska unija organizirala je u glavnom gradu Belgije Regionalnu konferenciju na kojoj su, pored predstavnika BiH na državnom i entitetskim nivoima, prisustvovali predstavnici Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova.

Domaćin ovog skupa bio je direktor za BiH, Albaniju, Srbiju i Kosovo u Direktoratu za proširenje Evropske unije Jean Eric Paquet, a u ime Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini učestvovao je Melvin Asin, šef kooperacija. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Svjetske banke, te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Praktični cilj Konferencije je bila operacionalizacija dogovorenog sa prve donatorske konferencije, te koordinacija regionalnih aktivnosti na zaštiti od poplava i procjena nivoa spremnosti svih država na Balkanu, a posebno Bosne i Hercegovine, da se nosi s rizikom od ove prirodne nesreće.

"Evropska unija će u 2015. i 2016. godini izvršiti procjenu stanja za države koje su njene članice, jer oni smatraju da su poplave glavni faktor rizika. Također, treba uraditi i procjenu koliko će se štete u BiH spriječiti donatorskim sredstvima koja će biti izdvojena za zaštitu od poplava", kaže direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac, koji je bio jedan od učesnika ove regionalne konferencije.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boško Kenjić je na konferenciji istakao da je na državnom nivou sačinjen Akcioni plan 2014. - 2017. godina čiji je cilj utvrđivanje budućih prioriteta u upravljanju vodama i sprečavanju poplava. Ovaj dokument upućen je na usvajanje Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama.

Također je naglašeno da se moraju pronaći način i sredstva da se u našoj zemlji izradi katastar klizišta kako bi se na taj način na vrijeme upozorilo na područja koja njima mogu biti ugrožena.

Uz naglasak da Bosni i Hercegovini treba posvetiti veću pažnju u narednom periodu, učesnici Konferencije i predstavnici donatora su dali podršku projektu sanacije i rekonstrukcije Savskog nasipa za šta bi trebalo izdvojiti oko 32 miliona konvertibilnih maraka.

Dogovoreno je da se naredni ovakav skup, na kojem bi bilo riječi o realizaciji onog što je dogovoreno i zacrtano u Briselu, ponovo održi za nekoliko mjeseci, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti