Prevent grupacija u BiH u 2014. ostvarila dvocifreno povećanje izvoza

26.12.2014. 11:33 / Izvor: Fena
Prevent grupacija u BiH u 2014. ostvarila dvocifreno povećanje izvoza

Prevent grupacija u BiH u 2014. nastavila je s rastom prodaje u svim segmentima poslovanja i ostvarila 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu.

Prevent grupacija u BiH u 2014. nastavila je s rastom prodaje u svim segmentima poslovanja i ostvarila 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu.

"Ovakav rast rezultat je veće prodaje kočionih diskova i kože dok je tekstil postao jedan od važnih stubova proizvodno-prodajnog portfelja Grupacije u Bosni i Hercegovini. Prvi put u historiji djelovanja u Bosni i Hercegovini, već tokom devet mjeseci je ostvarena prodaja više od jedan milion garnitura autopresvlaka. Na svjetsko tržište automobilske industrije plasirano je rekordnih 1,6 miliona autopresvlaka", kazali su za Agenciju Fena u sektoru Korporativnih komunikacija Prevent grupacije.

Osim kontinuiranog rasta prodaje, posebno naglašavaju diversifikaciju kupaca i proizvoda.

"Novi kupci poput Forda, Opela, Citroena i MAN-a postali su partneri Preventa u 2014. godini što dodatno govori o diversifikaciji poslovanja", navode iz Prevent grupacije.

Osim rasta u autoindustriji, Prevent grupacija je ostvarila značajan rast u industrijama tekstila, kože i konfekcije. Prodaja zaštitne opreme je značajno povećana, te su otvorena i nova regionalna, ali i inotržišta poput Katara.

"U segmentu modne konfekcije, iako još u start-up fazi poslovanja, Prevent se pozicionirao kao dobavljač za vodeće evropske modne marke. Proizvodnja tekstila i kože sve viši širi plasman na industrije namještaja, mode i obuće. On je ponosan što je u vrlo brzom roku postao dobavljač vodećih svjetskih brandova", kazali su u toj kompaniji.

Grupacija je kontinuirano opredijeljena za rast i širenje. U proteklih 15 godina, kako navode, u prosjeku su svaki dan otvarali jedno novo radno mjesto. Danas imaju više od 5.000 uposlenika na lokacijama u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Visokom, Zenici, Jelahu i Travniku.

Godina na izmaku također je obilježena značajnim investicijama. Prevent je početkom godine uspostavio proizvodno tehnološku cjelinu za proizvodnju modne konfekcije, udvostručio kapacitete u proizvodnji namještaja, te preuzeo značajnu imovinu koja je trenutno u fazi rekonstrukcije i pripreme 15.000 m2 savremenog industrijskog pogona.

Za Prevent grupaciju u BiH 2015. će biti obilježena nastavkom navedenih i novim investicijama tokom kojih će se formirati najveća industrijska zona u Bosni i Hercegovini na više od 120.000 m2.

"Prevent vjeruje u dugoročnu konkurentnost u BiH, kontinuirani rast i razvoj, a kao odgovorna kompanija nastaviće s unapređenjem procesa, poslovanja i brige za uposlenike i zajednicu u kojoj radi", ističu iz te grupacije.

Prevent kontinuirano ulaže u održivi razvoj i zaštitu okoliša, pa su u 2014. implementirali “Zero waste” strategiju upravljanja otpadom, čime je otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima ove kompanije, sveden na minimum.

"Analize i testovi otpada koji nastaje u našim proizvodnim pogonima pokazale su visoki sadržaj masnoće što je dovelo do zaključka da se radi o energetski vrijednom materijalu te se danas iz velikog dijela otpada koji nastaje u Prevent Leatheru proizvode alternativna goriva. Iz dijela otpada pod nazivom mesina proizvodi se tehničko ulje koje je osnova za proizvodnju biodizela. Čvrsti ostatak ove prerade, uz određene predtretmane, koristi se za proizvodnju alternativnog goriva. Na ovaj način, Prevent Leather ne deponuje otpad već se on pretvara u korisni proizvod što je prikaz „Zero waste“ strategije upravljanja otpadom", navode iz Preventa.

Dodaju da su metode prerade kožarskog otpada u energetski prozvod, zatim želatin, te proizvodnja đubriva uobičajene i svjetski priznate metode za tretman i iskorštenje ove vrste otpada.

"Vjerujemo da će naši primjeri dobre prakse upravljanja otpadom postati standard za sve srodne industrije u Bosni i Hercegovini", navode iz Prevent grupacije za Agenciju Fena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti