Ortačka grupa iz Žepča preuzela Krivaju

02.09.2014. 08:49 / Izvor: Oslobođenje
Ortačka grupa iz Žepča preuzela Krivaju

Ono što sad slijedi je procedura o zaključenju ugovora o kupoprodaji. Kupac je prihvatio cijenu od 8,7 miliona KM, uplatili su 10 posto, a rok im je 30 dana da uplate i ostatak, kazao je stečajni upravnik ovog preduzeća Hamdija Muratović.

Ortačka grupa iz Žepča, koju čine firme Makro-drvo, Marić Žepče i Prograd, je prošle sedmice na svečanosti, koju su upriličili u Krivaji, objavila kako su oni novi vlasnici ovog preduzeća iz Zavidovića. "Ono što sad slijedi je procedura o zaključenju ugovora o kupoprodaji. Kupac je prihvatio cijenu od 8,7 miliona KM, uplatili su 10 posto, a rok im je 30 dana da uplate i ostatak.  Organizovali samo svečanost na kojoj su se predstavili radnicima i obavili razgovore sa mnom i sa članovima uprave", kazao je stečajni upravnik ovog preduzeća Hamdija Muratović.

Naime, uvidom u pristiglu dokumentaciju komisija je konstatovala da je ponuda Ortačke grupe pristigla u terminu objavljenom u oglasu, te da je navedena Ortačka grupa izvršila uplatu depozita, za razliku od drugog ponuđača.

Ponuda drugog ponuđača, Sazmontinga iz Maglaja, je u IP Krivaja u stečaju zaprimljena 29. 8. 2014, to jest dva dana nakon isteka roka objavljenog u oglasu. Navedena ponuda sadrži samo prijavu na oglas bez dokaza o uplati, te je komisija konstatovala da ne ispunjava uslove za učešće u daljem postupku.

Nakon otvaranja ponuda stečajni upravnik je proglasio prvog kupca Ortačku grupu.

Podsjetimo, radnicima Krivaje nije uvezano po devet godina staža, zbog čega su mjesecima protestovali. Krivaja duguje fondu PIO/MIO 11,5 miliona eura i 10 miliona eura za zdravstveno osiguranje. Ni štrajkovi, ni mirni protesti, pa ni dolasci pješice do Sarajeva nisu im pomagali. Na prodaju imovine radnici su pristali samo da spase radna mjesta. Tu garanciju su dobili od Vlade Federacije BiH.

U dvije godine, koliko traje stečaj, Vlada Federacije i Vlada Zeničko-dobojskog kantona uložile su više od pet miliona eura u Krivaju, no bilježili su se gubici. Vlada je time čuvala radna mjesta, to jest sprečavala socijalni bunt. Direktor Krivaje u stečaju Suad Džindo ranije je tvrdio da vlasti nisu zainteresovane za stanje u Krivaji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti