Akcija "Pandora": Uhapšen Kemal Čaušević

18.06.2014. 09:57 / Izvor: CIN
Akcija 'Pandora': Uhapšen Kemal Čaušević

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšen je jutros u policijskoj akciji "Pandora", zajedno sa 53 osobe.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšen je jutros u policijskoj akciji „Pandora“, zajedno sa 53 osobe. Među uhapšenima je i 30 pripadnika UIO i carinskih terminala, potvrđeno je iz državnog Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su Čaušević i ostali uhapšeni pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Akcija se provodi u više gradova BiH po nalogu Tužilaštva a proizašla je iz ranijih akcija Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) poznatih pod nazivima „Bos“, „Elipsa“ i „Master“.

Prema do sada prikupljenim saznanjima Tužilaštva, osumnjičene osobe su ostvarile nezakonitu imovinsku korist i stekle skupocjenu imovinu. Istraga se provodi sa ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je krajem aprila prošle godine objavio priču o imovini Kemala Čauševića, koji je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta a njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocjenih nekretnina.

Nakon što je CIN objavio priču, Sud BiH je blokirao jedanaest nekretnina koje se nalaze u vlasništvu Čauševića. U rješenju Suda tada je navedeno da se protiv njega vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

CIN je otkrio da prihodom od 576.000 KM, koje je Čaušević primao na ime plaća i naknada, nije mogao pokriti ulaganja u imovinu vrijedne milion i 80 hiljada KM.

Kako navode u SIPA, akcija „Pandora“, koja je sinoć počela, najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u BiH. U njoj je učestvovalo više od 300 policijskih službenika.

Pretreseni su objekti na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboj-Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije UIO BiH.

U tužilaštvu kažu da je tužiteljski tim sa istražiteljima i suradnicima duže od 8 mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

Prijava SIPA-e protiv Čauševića

SIPA je u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom 2011. godine, navela da je Čaušević godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.

U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a državni budžet oštećen za najmanje 6 miliona KM. Prema podacima iz izvještaja SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a su dozvoljavali uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Nekoliko firmi je uvozilo kineski tekstil i druge proizvode sa dokumentacijom koja je lažno pokazivala da roba vodi porijeklo iz Turske. Ovu dokumentaciju su podnosili kako bi izbjegli plaćanje carinskih i poreskih dažbina jer je, prema Sporazumu o trgovinskoj saradnji, uvoz tekstila iz Turske oslobođen plaćanja carinskih dažbina. Na ovaj način osumnjičeni uposlenici UIO-a su sebi i spomenutim firmama pribavili znatnu materijalnu korist, stoji u izvještaju.

Čauševiću je stavljeno na teret i da je spriječio pojedine uposlenike UIO-a da naknadno naplate carinske i poreske dažbine.

U dokumentu se spominje slučaj Edina Cernice, šefa Carinske ispostave UIO-a u Sarajevu, koji je pokušavao naknadno naplatiti carinske dažbine. Cernica je 2005. i 2006. godine zatražio od nadležnih institucija Turske provjeru autentičnosti Certifikata EUR 1, odnosno potvrdu o porijeklu robe. Međutim, prije nego je završio ovaj postupak, Čaušević ga je smijenio i rasporedio na druge poslove. Na njegovo mjesto je postavio drugog službenika koji je obustavio postupak naplate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti