Nova podrška EU-a za ruralni i razvoj civilnog sektora u BiH

06.12.2014. 09:17 / Izvor: Fena
Nova podrška EU-a za ruralni i razvoj civilnog sektora u BiH

Potrebe u ruralnim krajevima u Bosni i Hercegovini su još velike, posebno u područjima pogođenim majskim poplavama, zbog čega je važno pružiti podršku poljoprivrednim imanjima koja su pretrpjela štetu, rekao je Daniele Bombardi.

Potrebe u ruralnim krajevima u Bosni i Hercegovini su još velike, posebno u područjima pogođenim majskim poplavama, zbog čega je važno pružiti podršku poljoprivrednim imanjima koja su pretrpjela štetu, kao i onima koja rade - rekao je Daniele Bombardi, predstavnik Međunarodne humanitarne organizacije "Caritas Italiana".

Bombardi je na završnoj konferenciji projekta "Agricultural Development Plus“, finansiranog od Evropske unije, u okviru IPA Programa za podršku civilnom društvu, rekao da je vrijednost projekta bila 265.000 eura.

Projekt je implementirala italijanska organizacija "Caritas Italiana", u partnerstvu s italijanskim Udruženjem uzgajivača stoke iz Mantove, Organizacijom za istraživanje, ruralni razvoj i prirodnu okolinu iz Banje Luke, “Caritasom” Banjalučke biskupije Banja Luka, četiri udruženja farmera iz sjeverne Bosne i Hercegovine te Poljoprivrednom školom iz Banje Luke.

"Podržali smo četiri lokalna udruženja, dva iz Bosanskog Petrovca, te po jedno iz Prnjavora i Dervente", rekao je Daniele Bombardi, i istakao da je cilj projekta "Agricultural Development Plus“ bio osnažiti udruženja farmera  da bismo promovirali ruralni razvoj, zapošljavanje i socijalnu inkluziju predlažući nove pristupe u poljoprivredi i postajući aktivni partneri s javnim institucijama.

Na završnoj konferenciji u Banjoj Luci najavljena je i dalja podrška EU za razvoj organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Džemal Hodžić je rekao da će EU nastaviti da pruža podršku razvoju civilnog društva, a poseban akcent je na saradnji nevladinog sektora i institucija vlasti.

Hodžić je dodao da će putem novog ciklusa podrške razvoju civilnog društva uskoro biti objavljeni javni pozivi u vrijednosti 1,9 miliona eura, od kojih će 600.000 eura biti za borbu protiv korupcije i 1,3 miliona eura za oblasti ruralnog razvoja, poduzetništva, obrazovanja i za projekte za borbu protiv govora mržnje.

Najavio je i novu podršku EU za oporavak od posljedica majskih poplava, a taj projekt iznosit će oko dva miliona eura i odnosi se na socio-ekonomski oporavak poplavama pogođenim područjima.

"Tu je i 13 miliona eura za oblast obnove oštećenih i uništenih stambenih objekata", rekao je Hodžić i dodao da će putem Međunarodne organizacije rada EU pomoći stvaranju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Precizirao je i da je projekt "Caritas Italiana“ jedan od 16 projekata koji su finansirani iz programa podrške razvoja civilnog društva, od kojih su dva bila iz oblasti ruralnog društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti