Logosoft u vlasništvu m:tela, Deutsche Telekom opet mjerka Telekom Srbije?

18.04.2014. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Logosoft u vlasništvu m:tela, Deutsche Telekom opet mjerka Telekom Srbije?

Konkurencijsko vijeće pozvalo zainteresovane subjekte da dostave pisane primjedbe i mišljenja u vezi sa konentracijom na tržištu koja će nastati sticanjem kontrole kompanije m:tel nad kompanijom Logosoft.

Priča o preuzimanju Logosofta od strane kompanije m:tel ponovo je aktualizirana. Prema pouzdanim informacijama portala eKapija.ba prodaja Logosofta kompaniji m:tel je završena priča, jedina nepoznanica jeste koliko je m:tel na kraju keširao Logosoftu.

U kompaniji Logosoft nisu željeli komentarisati naše tvrdnje, uputili su nas na zvanična saopćenja putem putem www.lol.ba.

Sve ovo ne bi bilo zanimljivo sada da Konkurencijsko vijeće nije pozvalo zainteresovane subjekte da dostave pisane primjedbe i mišljenja u vezi sa koncentracijom na tržištu koja će nastati sticanjem kontrole kompanije m:tel a.d. Banjaluka nad kompanijom Logosoft d.o.o. Sarajevo.

Prijava koncentracije privrednog subjekta Telekomunikacije Republike Srpske – m:tel Banja Luka kojom podnosilac prijave namjerava steći kontrolu nad privrednim subjektom Logosoft d.o.o. Sarajevo kod Konkurencijsko vijeće zapremljena je 17.02.2014. godine, dok je pismo namjere između Logosofta i m:tela potpisano 31.07.2013. godine.

Namjeravana koncentracija će imati efekat na tri odvojena relevantna tržišta i to: tržište fiksne telefonije, tržište pružanja usluga pristupa internetu i distribucija radio i TV programa.

Podsjećamo, krajem decembra prošle godine saopćenjem se oglasila kompanija Logosoft povodom iste priče kako  vodi pregovore o prodaji jednog dijela kompanije telekomunikacijskom operatoru m:tel iz Banje Luke.

Tada je istaknuto:"Pregovori su u toku, još uvijek nisu finalizirani, pa su u tom smislu netačne informacije da je prodaja već završena."

Iz m:tela naš upit prokomentarisali su riječima: "Strateško opredjeljenje kompanije m:tel jeste širenje poslovanja izvan granica BiH, ali i učvršćivanje tržišne pozicije u BiH. Jedan od načina širenja poslovanja jeste i kroz akvizicije. U planu je procjena i eventualna kupovina nekoliko kablovskih operatera iz BiH, sa kojima kompanija pregovara. Detaljne biznis analize i pregovori su u toku, tako da još nije došlo do zaključivanja ugovora."

Da priča bude još zanimljivija Telekom Srbije, inače većinski vlasnik m:tela sa udjelom od 65,01 posto navodno ponovo mjerka Deutsche Telecom. Ukoliko srbijanska kompanija dođe u ruke Deutsche Telekoma, bh. kompanija m:tel bi se također mogla naći pod okriljem Deutsche Telekoma.

Andreas Fuchs iz Deutsche Telekom AG za eKapija. ba kaže kako nažalost ne može odgovoriti na naša pitanja, jer se radi samo o špekulacijama još i 2010. godine, koje oni ni tada nisu željeli komentarisati, a neće ni sada.

Iz Telekoma Srbije oglasili su se kratko: "Prodaja Telekoma Srbija je isključivo u nadležnosti većinskog vlasnika kompanije, odnosno Vlade Republike Srbije."

Istraživački tim eKapija.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti