Uz pomoć EU, Litvanci plasiraju sireve na tržište BiH

19.12.2014. 08:22 / Izvor: eKapija.ba
Uz pomoć EU, Litvanci plasiraju sireve na tržište BiH
OTVORI GALERIJU

Stalnom promocijom i degustacijama po trgovačkim centrima, učešćem na sajmovima nastojimo animirati građane BiH da probaju litvanske sireve i da steknu naviku na poseban okus koji oni nude, kazala je Arnautović

Politička kriza oko Ukrajine, sankcije Rusiji te, zabrana uvoza sireva iz Evropske unije u Rusiju, stvorili su mnoge probleme litvanskoj mljekarskoj industriji, ali uz pomoć EU, Litvanci su našli partnere u čapljinskoj firmi Bakalar Komerc d.o.o., te svoje sireve već nekoliko mjeseci plasiraju na tržište BiH.

U razgovoru za Poslovni portal ekapija.ba, marketing i PR menadžer kompanije Bakalar Komerc Kerima Arnautović, kazala je da čapljinska firma učestvuje sa 60 posto uvoza sireva na domaće tržište.

"Uvozimo i sireve iz Litvanije koji se mogu kupiti u svim tržnim centrima u BiH, kao što su Konzum, Bingo do manjih prodavnica. Sirevi su kravlji, a razlikuju se po zrenju. Imamo sireve od dva, šest, 12, 18 i 24 mjeseca zrenja", pojasnila je Arnautović.

Dodala je da u ponudi imaju sireve Pik-Nik, orijentisane prema mlađoj populaciji, dimljene sireve u obliku bombona, tvrdi salamureni sir, te brendirani Džiugas sir.

"Stalnom promocijom i degustacijama po trgovačkim centrima, te učešćem na sajmovima, nastojimo animirati građane BiH da probaju litvanske sireve i da steknu naviku na poseban okus koji oni nude. Upravo na taj način želimo što više pokriti tržište BiH", izjavila je Arnautović.

Navela je da su cijene sireva uslovljene zrenjem.

"Što je zrenje veće to mu je i cijena veća", rekla je Arnautović.

K.S.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti