Zakon o taksi-prevozu tek treba pokazati rezultate na terenu

22.04.2014. 08:05 / Izvor: Oslobođenje
Zakon o taksi-prevozu tek treba pokazati rezultate na terenu

Zakon o taksi-prevozu u Kantonu Sarajevo koji se na terenu provodi petnaestak dana trebao bi u narednom periodu sa ulica maknuti nelegalne taksiste i urediti ovu oblast kako bi se poboljšala usluga i omogućili bolji uslovi taksistima koji posao rade u skladu sa zakonom.

Zakon o taksi-prevozu u Kantonu Sarajevo koji se na terenu provodi petnaestak dana trebao bi u narednom periodu sa ulica maknuti nelegalne taksiste i urediti ovu oblast kako bi se poboljšala usluga i omogućili bolji uslovi taksistima koji posao rade u skladu sa zakonom.

Oduzimanje vozila

Po riječima Envera Suljagića, predsjednika Udruženja Sarajevotaksi, pomaka ima, ali se zakon zasada slabo provodi na ulicama Kantona Sarajevo.

"I dalje su problem nelegalni taksisti kojih ima manje nego prije mjesec ili dva i taj problem nije još do kraja riješen. Sporno je i što pravni subjekti koji su sebi dali za pravo da otvaraju taksi-firme u Republici Srpskoj kao što su Holand i Kale, nesmetano rade i stoje na štandovima koje im je dodijelio Kanton Sarajevo. Za nas je dobro što je usvajanjem zakona nadležnost dobio i MUP KS-a, a zakonom je predviđeno i oduzimanje vozila ako se ustanovi da je neko imao kaznu za nelegalan rad i ako ponovi prekršaj, ali inspektori Uprave za inspekcijske poslove to još nisu počeli raditi", kazao je Suljagić.

Kako je Suljagić istakao, inspektori bi trebali angažovati pauk-službu kako bi se sa ulica sklanjali nelegalni taksisti. Zakonom su, prema Suljagićevim riječima, predviđene kazne za putnike koji koriste nelegalne taksi-prevoznike. Stranka je obavezna tražiti i uzeti račun i ako se dokaže da je korišten nelegalan prevoz, kaznit će se sa 50 maraka. Također, oni koji ometaju rad na štandu mogu biti kažnjeni, a dobra stvar je i to što taksista ne smije da odbije vožnju, mora da vozi sve relacije, osim ako se radi o pijanoj ili prljavoj mušteriji i ako insistira da se u taksiju prevoze životinje.

Uključen taksimetar

"Pozivamo građane da nam se obrate ako imaju probleme pošto smo već imali pritužbe na štand kod Aerodroma da taksisti neće da voze i da naplaćuju više. Mogu tražiti pomoć policajca, a mogu to uraditi i u Udruženju na broj 654-770, jer putnik nije dužan da plati vožnju ako nije uključen taksimetar. Narednih dana izvršit ćemo reviziju taksi-štanda na Aerodromu jer smo imali žalbi i ne želimo da to postane praksa. Iako zakon nije rađen po našoj mjeri, mi ga poštujemo jer su se neke kaznene odredbe sada razjasnile. Kada taksisti napuštaju Kanton Sarajevo, moraju skidati taksi-reklame, a tako i svi oni koji iz drugih dijelova BiH dolaze u KS. Na ovaj način eliminisat će se hiljade taksista koji su imali dozvole iz manjih opština u RS-u, ali i iz Konjica, Jablanice i ostalih mjesta koji su nesmetano radili u Sarajevu", rekao je Suljagić.

Za pravna lica koja nemaju taksi-oznaku novčane kazne su od tri do 15.000 maraka, za fizička lica od 500 do 1.500 maraka, a za one koji ulaze u KS a ne skinu reklamu, kazna je 500 maraka i na terenu se odmah mogu izdavati nalozi od inspektora i policajaca. Ukoliko taksista ne prihvati vožnju do traženog odredišta na području KS-a i ne uključi taksimetar pri ulasku u vozilo, kaznit će se sa 100 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti