Uvođenje niže stope PDV-a ne znači i da će proizvodi biti jeftiniji

23.02.2015. 14:21 / Izvor: eKapija.ba
Uvođenje niže stope PDV-a ne znači i da će proizvodi biti jeftiniji

Konačnu odluku o eventualnim izmjenama zakonskih rješenja iz oblasti indirektnih poreza treba donijeti tek nakon sagledavanja svih aspekata i urađenih kvalitetnih analiza, jer se poreznom politikom, posebno u smislu stopa PDV-a, ne rješavaju socijalna pitanja, kaže Ratko Kovačević iz UIO-a.

Konačnu odluku o eventualnim izmjenama zakonskih rješenja iz oblasti indirektnih poreza treba donijeti tek nakon sagledavanja svih aspekata i urađenih kvalitetnih analiza, jer se poreznom politikom, posebno u smislu stopa PDV-a, ne rješavaju socijalna pitanja – ocijenio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević.

Napominje da se porezna politika jedne zemlje mora biti u službi prikupljanja prihoda, a jednom prikupljeni prihodi se kroz odgovarajuće nivoe vlasti mogu većim dijelom usmjeriti, između ostalih, i socijalno ugroženim kategorijama društva.

"Čak i uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice ne znači nužno da će ti proizvodi biti jeftiniji na tržištu BiH, jer je formiranje cijena slobodno, a država ne može nikoga prisiliti da za smanjenje poreskog opterećenja smanji i finalnu cijenu svog proizvoda na tržištu", rekao je Kovačević, komentirajući najavu Vlade RS-a da će uputiti inicijativu Upravnom odboru UIO za izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojima se predlaže da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a, od 17 posto, uvedu dvije stope PDV-a, i to standardna stopa PDV-a od 22 posto i niža stopa PDV-a od 10 posto.

Niža stopa bi se, po zamisli Vlade RS-a, primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode: brašno, hljeb, mlijeko, jogurt, ulje, mast, so, šećer, homogenizirana dječija hrana i lijekovi.

Kovačević napominje i da je UIO institucija koja ima nadležnost isključivo za provođenje propisa iz oblasti indirektnih poreza, dok Upravni odbor UIO ima nadležnost za kreiranje politike indirektnih poreza.

S tim u vezi sve inicijative za izmjenu postojećih zakona moraju biti upućene Upravnom odboru UIO, koji ukoliko usvoji takve prijedloge, iste šalje Vijeću ministara BiH, nakon čega oni odlaze u parlament BiH na usvajanje.

Kovačević napominje da od uspješnog rada UIO i prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u potpunosti zavisi finansijska stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Treba posebno imati na umu fiskalni kapacitet BiH i stvarnu mogućnost domaće privrede. Zato smatramo da smo u dijelu indirektnih poreza stigli do nivoa kad nema više značajnog prostora za dalje povećanje i rast, ali isto tako mislimo da je područje direktnih poreza nešto na čemu se tek mora raditi. Sve moderne zemlje, posebno u Evropskoj uniji, imaju potpuno obrnutu situaciju, gdje nivo direktnih poreza u ukupnim prihodam ima puno veći značaj od nivoa indirektnih poreza, kao što je slučaj u skandinavskim zemljama", naglasio je on.

Bosna i Hercegovina mora ići u sličnom pravcu ako, kako kaže, želimo dugoročnu financijsku stabilnst države.

"Na kraju, samo tako će se postoći i razlika u oporezivanju bogatih i siromašnih, jer iako se smanji stopa PDV-a na osnovne životne namirnice i eventualno budu niže cijene tih proizvoda, isto će ih plaćati i bogati i socijalno ugroženi", dodao je Kovačević.

Međutim, ako se, ističe, različito oporezuje dohodak, dobit i imovina, što su direktni porezi, onda će oni koji imaju više, državi više i platiti poreza.

Što se tiče Uprave za indirektno oporezivanje, ova institucija je, napominje, spremna za provedbu bilo kog propisa iz oblasti indirektnih poreza, samo treba imati na umu da je neophodno određeno vrijeme za kvalitetnu pripremu bilo kakve izmjene, posebno izmjena u smislu uvođenja više stopa PDV-a.

Kvaltetna primjena podrazumijeva obuku zaposlenih u UIO i obuku poreskih obveznika.

Osim toga, neophodno je izmijeniti postojeći informatički program „Alice“ koji prati sistem PDV-a u Upravi, ali isto tako i svi poreski obveznici bi morali izmijeniti svoje informatičke aplikacije, što bi svakako značilo i potrebna određena finansijska sredstva kako za UIO, tako i za poreske obveznike.

"Nikako se ne može zanemariti da se pred UIO iz godine u godinu stavljaju sve veći zahtjevi u smislu povećanja prihoda koje ova institucija mora prikupiti", ukazuje Kovačević za Fenu.

U 2015. planirjau prikupiti preko 5 milijardi KM prihoda 

Tako je i za 2015. godinu pred UIO stavljen ambiciozan plan da mora prikupiti pet milijardi i 116 miliona KM neto prihoda koji će biti raspodijeljeni korisnicima, što je za 47 miliona KM više u odnosu na prihode koje su raspodijelili korisnicima u 2014. Trenutno se od prihoda od indirektnih poreza u BiH finansra više od 80 posto svih budžeta u Bosni i Hercegovini, od državnog, entitetskih, kantonalnih i općinskih. Sigurno da svako samnjenje stope PDV-a ujedno znači i samnjenje prihoda, pa bi se u eventualne izmjene poreskih stopa trebalo ići tek kad se urade zaista kvalitetne analize u smislu pravih procjena gubitaka prihoda i šta će to značiti za normalno i nesmetano izvršenje svih budžeta u BiH – navodi Kovačević.

U javnosti se često čuje i da bi eventualno smanjenje prihoda zbog uvođenja niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice trebalo nadoknaditi povećanjem standardne stope PDV-a i povećanjem stopa akciza. "Ne treba ići daleko, već treba samo uzeti primjere susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, koje su s ciljem povećanja prihoda ranije podigle stope PDV-a, što je rezultiralo čak smanjenjem prihoda, jer je povećanje cijena smanjilo krajnju potrošnju u tim državama", ukazuje u razgovoru za Agenciju Fena načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević. Zato se ne smije pretjerano osloniti na činjenicu da će povećanje stopa na neke druge vrste roba sigurno donijeti nove prihode.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti