IFC i MF Banka povećavaju finansiranje mikro kompanija u BiH

31.10.2014. 11:41 / Izvor: eKapija.ba

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, odobrila je MF Banci kredit u iznosu od 4 miliona eura za podršku kreditiranju mikro i malih kompanija u Bosni i Hercegovini.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, odobrila je MF Banci kredit u iznosu od 4 miliona eura za podršku kreditiranju mikro i malih kompanija u Bosni i Hercegovini. Manje kompanije su od ključnog značaja za privredni razvoj Bosne i Hercegovine, a adekvatno finansiranje je presudno za njihov rast.

MF Banka, sa sjedištem u Banja Luci, je jedina banka u Bosni i Hercegovini koja je posvećena isključivo mikro i malim kompanijama, zapostavljenom segmentu privrede. Prema zvaničnoj statistici,75 procenata svih aktivnih privrednih subjekata u zemlji su mikro kompanije sa manje od 10 zaposlenih.

"Sa uspješnim rezultatima kreditiranja do sada i dobro definisanom strategijom razvoja MF Banke, imamo snažan kapacitet da iskoristimo kredit IFC-a da osnažimo finansiranje manjih kompanija u Bosni i Hercegovini", rekao je Srećko Bogunović, direktor MF Banke.

Kredit je dio strategije IFC-a posvećenom jačanju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini kroz povećanu podršku mikro i malim kompanijama u zemlji. IFC je do sada odobrio kreditiranje više banaka i mikrofinansijskih institucija u zemlji, te obezbjedio savjetodavne usluge mikro, malim i srednjim preduzećima za unapređenje njihovog korporativnog upravljanja i pristupa finansiranju.

"Mikro i mala predzuća su ključna za održiv razvoj Bosne i Hercegovine", rekao je Edward Strawderman, regionalni direktor za finansijska tržišta u Evropi, Centralnoj Aziji, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. "Ona igraju glavnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i generiranju prihoda, poticanju privrednog rasta i socijalne stabilnosti, te doprinose razvoju dinamičnog privatnog sektora“.

Bosna i Hercegovina je postala dioničar i članica IFC-a 1996. godine. Od tada, IFC je uložio oko 400 miliona USD u Bosni i Hercegovini, uključujući sredstva mobilizirana od naših partnera. Pored podrške razvoju lokalnih finansijskih institucija, IFC je ulagao u zdravstveni sektor, općinsku infrastrukturu, agribiznis, građevinarstvo i opću proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti