IDC Adriatics: Čak 18 projekata u utrci za prve CIO nagrade u BiH

11.02.2015. 11:32 / Izvor: eKapija.ba
IDC Adriatics: Čak 18 projekata u utrci za prve CIO nagrade u BiH

IT stručnjaci i direktori mogli su prijaviti svoje projekte koji su pokrenuti i realizirani unutar organizacije ili tvrtke tijekom 2014. godine, a za takozvani CIO Oscar prijavljeno je čak 18 projekata i to 6 u javnom te 12 u privatnom sektoru.

Prva dodjela nagrada najboljem direktoru informatike u BiH koju organiziraju IDC Adriatics i CIO Klub BiH pobudila je iznimno veliko zanimanje domaćih IT stručnjaka. IT stručnjaci i direktori mogli su prijaviti svoje projekte koji su pokrenuti i realizirani unutar organizacije ili tvrtke tijekom 2014. godine, a za takozvani CIO Oscar prijavljeno je čak 18 projekata i to 6 u javnom te 12 u privatnom sektoru.

U javnom sektoru svoje projekte prijavili su IT stručnjaci iz sljedećih institucija:

Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine - projekt: E-Learning u državnoj službi institucija BiH

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka - projekt: Implementacija sistema izdavanja novih obrazaca putnih isprava (SAC pasoši)

JP Autoceste FBiH doo Mostar - projekt: Implementacija ITS-a (Intelligent Transport System) za nadzor i upravljanje autoceste nad izgrađenim dionicama autoceste koridora Vc u BiH

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, Zavisno društvo RMU "Zenica" d.o.o. - Zenica - projekt: Uvezivanje objekata ZD RMU Zenica Lokalitet Uprava i Pogon Raspotočje u optički kablovski sistem JP EP BiH d.d. - Sarajevo

Vlada Republike Srpske - Generalni sekretarijat – projekt: "Obnova Srpske" (projekt vezan uz pomoć i informiranje o katastrofalnim poplavama koje su prošle godine zahvatile cijeli region)

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH – projekt: Implementacija transfuziološkog sistema RENOVATIO

U privatnom sektoru dominiraju bankarske i kreditne institucije koje su prijavile 5 od 12 prijavljenih projekata:

- Prijenos dospjelih potraživanja iz Hypo-Alpe-Adria Banaka na Asset Resolution društva u BiH (HETA d.o.o. Sarajevo) 

- Skeniranje kreditne dokumentacije i integracija u postojeće poslovne procese odobravanja kreditnih zahtjeva (Mikrokreditna fondacija "Sunrise")

- Drag and Drop Banking (Raiffeisen Bank dd BiH)

- Informacijska Sigurnost (Sparkasse Bank dd BiH)

- Implementacija IP Telefonije, LAN i WAN konsolidacija, Server virtualizacija/migracija (ZiraatBank BH)

Tvrtka Violeta, koja se bavi proizvodnjom higijenskih potrepština, jedina je privatna kompanija koja je prijavila nekoliko, točnije tri svoja projekta: Putnička prodaja, QlikView i Virtualizacija servera.

Preostali projekti iz privatnog sektora su: "Implementacija aplikacija GN3 i Advertising manager“, kompanije Avaz-roto press d.o.o., "Uvođenje IP Contactless POS terminala“ tvrtke dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo, "Printing smart solution“ tvrtke ECOTON d.o.o te „Automatizacija prijenosa podataka između heterogenih IS - ERP/RIS“ tvrtke HOLDINA d.o.o. Sarajevo (MOL Group).

Stručni sud u sastavu Semir Ibrahimović (Bosnia Bank International), Timur Gadžo (ZIS KS) i Faruk Smajević (VGT Osiguranje) sada započinje s procesom evaluacije projekata, a nagrade najboljim direktorima informatike u BIH bit će dodijeljene na svečanosti 19. veljače u hotelu Sarajevo.

"Ovim priznanjem IDC Adriatics, kao dio vodeće svjetske market intelligence i konzalting kompanije u području informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, prepoznaje i nagrađuje pojedinačno postignuće direktora informatike u tijelima državne uprave i privatnom sektoru. Drago nam je da smo nagradu nakon Hrvatske uspjeli prenijeti i na BiH, a izniman broj prijava daje nam za pravo tvrditi da je IT sektor u BiH prepoznat kao jedan od ključnih elemenata unaprjeđenja poslovanja te da IT zajednica u BiH prati regionalne i globalne procese i trendove", izjavila je Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa.

Poslovni portal eKapija.ba je medijski partner događaja.

PREUZMI DOKUMENT:
CIO_BIH_-_overview_nominiranih_projekata.docx

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti