Fuad Strik gost Business caféa: Moramo raditi na motivaciji mladih ljudi

30.09.2014. 13:57 / Izvor: eKapija.ba
Fuad Strik gost Business caféa: Moramo raditi na motivaciji mladih ljudi
OTVORI GALERIJU

Gost govornik četvrtog Business caféa bio je Fuad Strik, bosanskohercegovački poduzetnik, menadžer, lider i uspješan poslovni čovjek.

U organizaciji Agencije GMS u Sarajevu je danas održan četvrti Business café, događaj namijenjen bosanskohercegovačkim poduzetnicima i menadžerima, te onima koji to tek namjeravaju  postati.

Gost govornik četvrtog Business caféa bio je Fuad Strik, bosanskohercegovački poduzetnik, menadžer, lider i uspješan poslovni čovjek.

Stik je prisutnim ispričao svoju uspješnu poslovnu priču koja je počela u tvornici bicikala, preko direktorske pozicije u kompaniji Coca-Cola, gdje je proveo devet  godina, nakon čega je započeo vlastiti biznis u kompaniji Strik Consulting.

Ovom prilikom Strik je kazao kako su eventi poput Biznis caféa odlična prilika za razmjenu ideje i iskustva.

"Moramo raditi na motivaciji mladih ljudi.  Ovo je sitni pokušaj da se nešto kaže i napravi u stvarnom životu. Možda će moje iskustvo pomoći da se realizuje neka ideja. Ušli smo u letargiju i izgleda kao da nema poteza, a nije tako", kazao je Strik, naglašavajući kako je jedna od izvjesnih stvari samozapošljavanje i veća poduzetnička inicijativa koja mora da postoji.

Da bi mladi ljudi krenuli u biznis Strik kaže kako trebaju imati znanje, a koje se može  dobiti obrazovanjem i iskustvom.

"Dobar radnik se prepoznaje, jer ima kvalitetan odnos prema poslu. Najgora stvar je kad neko kaže ‘direktore ja sam uradio sve što ste od mene tražili’. Stoga dobar radnik je onaj koji je uradio više od onoga što je direktor tražio i to je ono o čemu treba voditi računa", pojašnjava Strik.

Savjetovao je prisutne kako moraju uvijek biti spremni preuzeti odgovornost za svoje ideje i postupke, kao što je i sam uradio kada je kao početnik u Energoinvestu, 1984. godine, ispred IRIS-a poslao projekat za prijavu na tender u Kini bez finalnog odobrenja nadređenih. Fuad Strik vjeruje da nije dobar uposlenik onaj koji uradi samo ono što mu je rečeno tako da se i sam time vodio kroz karijeru, a njegovo preuzimanje rizika za prijavu na tender je naposljetku donijelo Energoinvestu milionski projekat, a njemu  menadžersku poziciju u IRIS-u.

Savjetovao je prisutne da, ako žele da njihovi uposlenici daju svoj maksimum moraju raditi više od njih. Rekao je da menadžeri prije svega moraju postaviti donju granicu ispod koje se ne smije ići, a potom i detaljno objasniti svakom uposleniku šta se očekuje od njega.

Amra Hašimbegović, direktorica kompanije GMS, koja je bila i moderator druženja kazala je kako je svaki Business café drugačije obojen liderom i njegovim govorom, njegovom inspirativnom pričom.

"Zadovoljni smo. Vjerujemo da su menadžeri naučili puno. Bilo je ovoga puta zanimljivo slušati i učiti od Fuada Strika, jer sam i ja kao student sanjala da ću raditi u kompaniji kao što je Coca-Cola, iako u biti nikad nisam konkurisala za neko radno mjesto u ovoj kompaniji", kazala je Hašimbegović, najavljujući sredinom novembra novi Business café sa novom uspješnom bh. pričom.

Iz biografije

Fuad Strik, gost 4. Business caféa rođen je u Sarajevu, gdje je odrastao te završio gimnaziju, a potom i Elektrotehnički fakultet. Prvi posao obavljao je u tvornici bicikala čiji je bio stipendista tokom studiranja. Nakon godinu dana rada u tvornici, Fuad Strik dobiva posao u Energoinvestu gdje vrlo brzo napreduje zahvaljujući njegovoj samoincijativi i preuzimanju odgovornosti, ali i sposobnosti da procijeni kada i koji rizik može preuzeti. Zahvaljujući uspješno dogovorenom poslu u Kini, Fuad Strik u Energoinvestu dobiva menadžersku poziciju koju je zadržao sve do 1991. godine kada odlučuje da napusti Energoinvest i osnuje vlastitu kompaniju. Godine 1991. Fuad Strik po prvi put pokreće vlastiti biznis i osniva kompaniju ITEC. U drugoj polovini 1994. godine napušta Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu te sa porodicom odlazi u Beč. Gospodin Strik je u Beču radio za kompaniju OSTED koja posluje sa tržištem Rusije sve do druge polovine 1996. godine. Spletom okolnosti 1996. godine se vraća u BiH i postaje direktor kompanije Coca-Cola. U Coca-Coli je radio do 2005. godine, a za vrijeme njegovog upravljanja kompanija je poslovala sa dvocifrenom godišnjom stopom rasta, 65 miliona KM prihoda i 10 miliona KM neto dobiti.  Godine 2005. osniva kompaniju Strik Consulting sa željom da svoje znanje stečeno kroz dugogodišnje iskustvo prenese i na druge kompanije. Fuad Strik je dobio titulu počasnog konzula Republike Finske 2011. godine. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti