Bh. kompanije sve više izvoze na strano tržište

19.02.2015. 09:14 / Izvor: nap.ba
Bh. kompanije sve više izvoze na strano tržište

Država kompanijama uvodi jednostavnije carinske procedure. UIO očekuje konkretne prijedloge po tarifnim oznakama samo za robe koje se proizvode u Bosni Hercegovini i koje se izvoze van naše zemlje.

Bosna i Hercegovina će uskoro uvesti jednostavnije procedure prilikom izvoza domaćih roba iz zemlje, piše bh. novinska agencija Patria.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da je procedura prilikom izvoza roba uz naše zemlje i ranije bila usklađena sa normom EU, ali da bi ta procedura trebala biti još više pojednostavljena.

Tim povodom Uprava za indirektno oporezivanje BiH jučer u Banja Luci održala sastanak sa predstavnicima državne i entitetskih privrednih komora i predstavnicima Savjeta stranih investitora u BiH.

Tema zajedničkog sastanka bila je upravo mogućnost izmjene i proširenja takozvanog Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, koje je stupilo na snagu početkom 2015. godine.

Koliko bi došlo do izmjene Uputstva, rekao je Kovačević, to bi za domaće izvoznike trebalo značiti manje koraka prilikom izvoza.

Na zajedničkom sastanku u zgradi UIO danas je zaključeno da će nadležne privredne komore u roku od 15 dana dostaviti Upravi za indirektno oporezivanje prijedloge roba koje bi mogle biti dodatno uvršetne u Uputstvo o pjednostavljenom carinskom postupku po fakturi. Zajednički zaključak je da će se dodatno razmotriti mogućnost da se u pomenuto Uputstvo eventualno uvrste samo one robe koje se proizvode u BiH i koje se izvoze van naše zemlje, a koje se svojim izgledom i načinom pakovanja nedvosmisleno mogu identifikovati u skraćenom carinskom postupku na graničnom prijelazu.

U tom smislu UIO očekuje konkretne prijedloge po tarifnim oznakama samo za robe koje se proizvode u Bosni Hercegovini i koje se izvoze van naše zemlje. Na ovaj način UIO će dodatno izaći u susret i podržati izvozno orjentisanu domaću proizvodnju.

Bosna i Hercegovina je u prvih deset mjeseci prošle godine izvezla robe u vrijednosti od oko 7,2 milijarde KM, što je za oko 2,8 posto više nego u istom periodu prošle godine, piše Patria.

Prema pokazateljima Vanjskotrgovinske komore BiH, najznačjniji proizvodi koje BiH izvozi u robnoj razmjeni sa svijetom su električna energija, robe koje spadaju u kategoriju metala, zatim rude, naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala, obuća, drvo, namještaj… U stalnom porastu je i izvoz iz oblasti autoindustrije, piše Patria.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti