Energoinvest naredne godine gradi fabriku visokonaponskih prekidača

26.12.2014. 10:39 / Izvor: BHRT
Energoinvest naredne godine gradi fabriku visokonaponskih prekidača

Energoinvest d.d. Sarajevo planira do kraja ove godine završiti studiju izvodljivosti i potpisati glavni ugovor o izgradnji fabrike visokonaponskih prekidača u Sarajevu, a sa izgradnjom bi trebali startati u 2015. godini.

Energoinvest d.d. Sarajevo planira do kraja ove godine završiti studiju izvodljivosti i potpisati glavni ugovor o izgradnji fabrike visokonaponskih prekidača u Sarajevu, a sa izgradnjom bi trebali startati u 2015. godini, izjavio je direktor Energinvesta Enes Čengić.

On je pojasnio da je u toku faza pripreme kompletnog projekta, a fabrika će raditi visokonaponske prekidače različitih naponskih nivoa.

Čengić je precizirao da bi Energoinvest trebao biti većinski vlasnik i udio bi se ostvario ulogom tehničke dokumentacije, prenosa tehnologije i objektom proizvodne hale na lokalitetu Stup, općina Ilidža.

Udio turskog partnera TEMSAN, kako je kazao, trebalo bi da bude ostvaren sredstvima potrebnim za adaptaciju prostora za proizvodnju, nabavkom proizvodnih mašina i ispitne opreme, te osiguravanjem sredstava za izradu prototipova i tipskih ispitivanja.

"Plasman ovih proizvoda, osim tržista BiH, planiran je i na tržišta Republike Turske, Meksika, kao i na tradicionalna tržišta Energoinvesta i TEMSAN-a, a to su tržišta Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Azije i zemalja istočne Evrope", naveo je Čengić.

Dodao je da Energoinvest u narednom periodu očekuje nove poslove, naročito na domaćem tržištu, gdje državna kompanija Elektroprenos BiH ima ozbiljan plan za investicije u narednih nekoliko godina.

Čengić je podsjetio da je Energoinvest u posljednje dvije godine dobio velike, historijske projekte, poput onih za dalekovode 110kV i 400kV u Albaniji, trafostanice 400/220/60kV u Alžiru, a radi se o projektima vrijedinim više od 100 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti