Struja iz vjetra u novembru 2015.

18.12.2014. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
Struja iz vjetra u novembru 2015.

Izgradnja prvog vjetroparka u BiH na planini Trusini, kod Nevesinja, u koju će britanska kompanija "Kermas" uložiti oko 150 miliona maraka, trebalo bi da bude završena i puštena u rad u novembru sljedeće godine.

Izgradnja prvog vjetroparka u BiH na planini Trusini, kod Nevesinja, u koju će britanska kompanija "Kermas" uložiti oko 150 miliona maraka, trebalo bi da bude završena i puštena u rad u novembru sljedeće godine, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, u narednih mjesec dana bi trebalo da budu parafirani ugovori o kupovini najsavremenije opreme i o priključku na mrežu, a u rano proljeće će biti nastavljeno sa građevinskim radovima, koji bi, prema najavama, trebalo da budu završeni tokom novembra naredne godine.

Inače, Vlada RS je na prijedlog Komisije za koncesije RS, na jednoj od posljednjih sjednica, dala saglasnost da firma "Kermas" postane većinski vlasnik udjela u koncesionom preduzeću "Eol prvi" iz Nevesinja, koje je nosilac projekta, čime su stvoreni uslovi da se počne s realizacijom investicije izgradnje prvog vjetroparka u RS i BiH.

Zlatko Mandžuka, direktor firme "Eol prvi" iz Nevesinja, rekao je da se sadašnje aktivnosti odnose na završne pregovore s proizvođačem opreme, odnosno vjetroagregata i opreme za izgradnju priključka na mrežu. "Očekujemo da će ugovor o kupovini opreme i ugovor o izgradnji priključka na mrežu, čija je zajednička vrijednost oko 120 miliona maraka, biti potpisani do 15. januara ili u roku od narednih mjesec dana", rekao je Mandžuka i dodao da će ovi ugovori biti potpisani u Nevesinju, gdje se i nalazi sjedište koncesionara "Eol prvi".

Što se tiče izbora opreme, Mandžuka je rekao da se "Eol prvi", kao nosilac koncesije, opredijelio za turbine najvećeg svjetskog proizvođača, danskog "Vestasa". Kako je istakao, ugovor o priključku na mrežu, kako očekuju, potpisaće sa domaćom firmom specijalizovanom za poslove ove vrste.

Prema njegovim riječima, "Elektroprenos BiH" im je u realizaciji ovog projekta velika pomoć i stručna podrška.

"Nedavno smo im dostavili projekat dalekovoda na reviziju, a isto će biti urađeno i s projektom izgradnje trafo-stanice. 'Elektroprenos BiH' će biti i nadzorni organ prilikom gradnje priključka vjetroparka Trusina na postojeću prenosnu mrežu", rekao je Mandžuka i dodao da očekuju da ugovor o priključku na mrežu potpišu s "Elektroprenosom BiH" najkasnije do kraja ovog mjeseca. S obzirom na specifičnu prirodu vjetroparka kao energetskog postrojenja, Mandžuka je kazao da su građevinski radovi svega oko deset odsto investicije.

"Zbog klimatskih uslova na Trusini, gdje je nadmorska visina 1.000 metara, nova građevinska sezona će početi krajem marta iduće godine. Građevinski radovi će se izvoditi tokom perioda od pet mjeseci i to će biti dovoljno da se vjetropark Trusina otvori i počne s radom tokom novembra iduće godine", kazao je on. Pored toga, ističe da će u građevinske radove biti uključena jednim dijelom i lokalna građevinska operativa.

Mandžuka je ponovio da je strateški partner za izgradnju vjetroparka firma "Kermas", u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora. Ova kompanija, koja se, pored ostalog, bavi i energetikom, posluje u više zemalja svijeta, te se njena vrijednost procjenjuje na više od 1,5 milijardi evra.

Naime, vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-časova struje, što u prevodu znači da će prvi vjetropark u RS snabdijevati oko 40.000 domaćinstava, ili grad sa oko 160.000 ljudi.

Inače, Vlada RS je firmi "Eol prvi" u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina biće 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara. U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine, kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, odnosno prostor od Kalinovika do Trebinja.

U opštini Nevesinje, na čijem području će se i nalaziti ovaj vjetropark, kazali su nam da bi izgradnja vjetroparka mogla da bude pokretač razvoja privrede u ovoj opštini, te da se nadaju zapošljavanju privrednih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, ali i novim radnim mjestima. Oni su izrazili nadu da će ovaj veliki projekat u rokovima biti stavljen u funkciju.

  • 150 miliona maraka biće uloženo u prvi vjetropark u RS
  • 160.000 megavat-časova struje proizvodiće godišnje ovaj vjetropark
  • 40.000 domaćinstava u RS će snabdijevati strujom

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti