Nema izvoza domaćeg mlijeka dok se ne ispune strogi zahjevi EU

04.12.2014. 14:30 / Izvor: eKapija.ba
Nema izvoza domaćeg mlijeka dok se ne ispune strogi zahjevi EU

Europska unija neće praviti nikakve ustupke u pogledu visokih kriterija koji se moraju ispoštovati da bi Bosna i Hercegovina izvozila mlijeko na EU tržište, kazao je Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH

Europska unija neće praviti nikakve ustupke u pogledu visokih kriterija koji se moraju ispoštovati da bi Bosna i Hercegovina izvozila mlijeko na EU tržište, kazao je Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, na današnjem brifingu za novinare o temi "Izazovi u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU".

Ti standardi, naveo je danas u Sarajevu, vrijede ne samo za proizvode koje se uvoze iz BiH na europsko tržište nego i za proizvođače u EU. Navodi da je BiH za usklađivanje svojih odredbi sa onima u EU u ovom sektoru dato dosta vremena. Ocijenio je da bi bilo bolje da se BiH umjesto što troši energiju na traženje popusta i prečica fokusira na rješavanje ovih problema. Ponovio je da su standardi isti za sve.

Dodao je da bez ispunjavanja tih uvjeta neće biti moguć izvoz proizvoda životinjskog podrijetla na europsko tržište. 

Napomenuo je da se lista zahtjeva koju je pred nadležene institucije postavio Ured Europske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) može lako i relativno brzo ispuniti i da je najveći uočeni problem neuslađenosti i uspostava funkcionalnog komandnog lanca. "Tražimo da se zna tko je odgovoran kad se identicira neki problem ili bolest životinja", pojasnio je Daviddi i dodao da je riječ o pitanju funkcionalnosti.

Napomenimo da je nakon negativnih komentara od strane FVO-a, krajem kolovoza/augusta 2014., BiH pripremila drugi revidirani Akcijski plan. No, FVO je u odgovoru naveo da  iako će aktivnosti koje je predložila BiH u velikoj mjeri poboljšati postojeće sustave kontrole, no one ne daju potpuno zadovoljavajuće garancije u pogledu pet od 6 preporuka.

Zeleno svjetlo za uvoz u EU će ovisiti od toga koliko brzo će bh. vlasti provesti akcijski plan, kada on bude usvojen.

"FVO bi trebao obaviti naknadnu posjetu BiH kada dobije čvrsta uvjerenja da se akcijski plan u potpunosti implementira. Kako sada stvari stoje sljedeće posjeta FVO-a se očekuje u 2015.", kazao je Daviddi no nije mogao precizirati u kojem mjesecu bi to točno moglo biti. Navodi da posjeta FVO-a zemljama nije tako česta, te da se to obično događa jednom godišnje, ali da su tijekom ove godine za BiH napravili izuzetak. 

Ukoliko i ta naknadna misija ustanovi neke dodatne slabosti, proces se može još više produžiti, a time bi se produžila i šteta nanesena sektoru mljekarstva.

Podsjetio je da BiH u ovom trenutku ima tri različita režima kada je riječ o higijenskim propisima za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.  Navodi da je jedan režim zasnovan na standardima koje traži EU koji su dosta zahtjevniji, drugi je set higijenskih propisa koji zadovoljava uvjete za izvoz u zemlje CEFTA i koji je nešto blaži u odnosu na standarde za izvoz u EU, dok je treći set higijenskih zahtjeva koji se primjenjuje na domaće tržište i koji je dosta niži u odnosu na druga dva.

Daviddi je napomenuo da će domaći proizvođači morati od 1.1. 2015. viši standarde, koji su se odnosili na tržište CEFTA-e, ispoštovati i na domaćem tržištu, što je pozitivan stvar sa stanovništa zaštite potrošača.

"U poređenju s kriterijima koje BiH treba dostići za izvoz mlijeka u EU te s onim za izvoz u zemlje CEFTA-e, kriteriji na njenom unutarnjem tržištu su najniži i gledajući iz tog ugla, a mlijeko u  prodavnicama najnekvalitetnije", dodao je Daviddi.

Ustvrdio je također da ne stoji tvrdnja da EU vodi trgovinski rat i da  uvodi vještačke barijere u razmjeni sa BiH. Naveo je da Europska unije ne samo da je upozoravala odgovorne u BiH na obavezu prilagođavanja visokim europskim standardima, već je i novčano nastojala pomoći taj proces.

Za deset godina za prilagođavanje potrebnim kriterijima za izvoz mlijeka dala je grant od 19 milijuna eura iz IPA-e, od čega tri milijuna za tehničku pomoć i sigurnost hrane, fitosanitarne mjere i veterinarstvo, potom 1,5 milijuna za laboratorijsku opremu, 6 milijuna za kontrolu bolesti životinja, 2,5 milijuna za sistem kontrole kretanja životinja i 6 milijuna eura za granični prijelaz Bijača rad fitosanitarne inspekcije.

Bosna i Hercegovina trenutno izvozi u Europsku uniju ribu, med i šećer. Očekuje se  da će iduće godine i krompir biti u grupi proizvoda koji se mogu izvoziti na EU tržište.

Još uvijek bez zakona o veterinarstvu, sigurnosti hrane i poljoprivredi i ruralnom razvoju

Podsjetimo također da BiH još nema zakona koji reguliraju oblast veterinarstva i sigurnosti hrane kao što su: Zakon o veterinarstvu, Zakon o sigurnosti hrane te Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Neki od njih su stigli do parlamentarne procedure, ali je nisu prošli.  Kako bi se smanjio vremenski razmak do usvajanja ovih zakona bh. vlasti su ponudile preijelazno rješenje-Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovoljavaju uvjeti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU koji je potpisan u rujnu/septembru 2013. Cilj tog Protokola je bio uspostaviti jasan lanac komande i kontrole u procesu proizvodnje mliječnih proizvoda kako bi se omogućilo da BiH kao država bude uvrštena na listu ovlaštenih izvoznika pasteriziranog mlijeka i tvrdog sira u EU. Ovaj protokol još uvijek nije potpuno implementiran. 

D.Kozina

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta ''BiH i proces europskih integracija''. 

Projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti