Češka podrška razvojnim odjeljenjima općina i Grada Sarajeva

12.09.2014. 14:35 / Izvor: eKapija.ba
Češka podrška razvojnim odjeljenjima općina i Grada Sarajeva

Ambasador Češke Republike u Sarajevu naglasio je da su pripreme na projektu počela prije dvije godine, te da je planirano da projekt traje tri kalendarske godine i okonča se do kraja 2016. godine.

Gradonačelnik Sarajeva vo Komšić, NJ.E. ambasador Republike Češke u Sarajevu Tomáš Szunyg, te načelnici četiri gradske općine (Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad) danas su u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva potpisali Memorandum o razumijevanju za implementaciju projekta "Podrška razvojnim odjeljenjima općina i Grada Sarajeva“ u okviru razvojne saradnje između Češke Republike i Bosne i Hercegovine.

Memorandumom se utvrđuju okvirne obaveze Češke razvojne agencije i partnerskih institucija: Grada Sarajeva i navedene četiri sarajevske općine u odnosu na implementaciju spomenutog projekta. Vrijednost projekta iznosi više od 110.000 KM. Njegova implementacija se, između ostalog, sastoji od pružanja tehničke pomoći i stručne obuke za uposlenike razvojnih odjeljenja navedenih jedinica lokalne samouprave od strane Češke razvojne agencije u  postupku apliciranja za dobijanje sredstava iz predpristupnih fondova EU (IPA fondovi) kao i drugih dostupnih nacionalnih i međunarodnih fondova. Pomoć Češke razvojne agencije obuhvatit će i finansiranje nabavke IT opreme podobne za navedene aktivnosti razvojnih odjeljenja.

"Grad Sarajevo će ovim sredstvima dobiti stručnu obuku i tehničku opremu neophodnu da bi se ta obuka izvela. Nama su potrebna iskustva stručnjaka iz Češke obzirom da je jedna od rijetkih zemalja koja je spremno ušla u EU,  tako da i mi,  na osnovu njihovih tako prenesenih iskustava, očekujemo da ćemo jednog dana postati njena članica. Stoga već sada moramo imati centre sposobne da apliciraju na fondove EU, kao i fondove drugih zemalja", rekao je Komšić i istakao zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Memoranduma.

Ambasador Češke Republike u Sarajevu naglasio je da su pripreme na projektu počela prije dvije godine, te da je planirano da projekt traje tri kalendarske godine i okonča se do kraja 2016. godine.

"Bitno je naglasiti da ovaj projekat nije vezan samo za evropske fondove. Češka ima svoje bilateralne programe razvoja, druge države, donatore, tako da je bitno uspostaviti sistem po kojem je potrebno raditi projekte kako bi se moglo aplicirati za EU, Svjetsku banku, Češku Republiku itd. Siguran sam da će projekat biti uspješan. I Grad i četiri gradske općine će dobiti jednaka sredstva i jednaku obuku i veoma sam zadovoljan što smo se okupili i dogovorili da zajedno krenemo u njegovu implementaciju", kazao je ambasador Szunyg.

Dodao je da će stručnjaci iz Češke već polovinom oktobra doći u Sarajevo kada će i početi prva obuka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti