Kinezi donirali dva skener vozila UIO BiH vrijedna 10 miliona KM

25.08.2014. 13:10 / Izvor: eKapija.ba
Kinezi donirali dva skener vozila UIO BiH vrijedna 10 miliona KM

Ova dva vozila biće locirana na najfrkeventijim carinskim ispostavama u Sarajevu i Gradišci, a s obzirom da se radi o mobilnim skener vozilima, ista će veoma često biti korištena za provjere teretnih motornih vozila.

Danas je u Sarajevu Upravi za indirektno oporezivanje uručena donacija dva specijalizovana velika skener vozila za kontrolu uvoza roba, čija vrijednost iznosi 10 miliona KM. Ovu veoma značajnu opremu Upravi je donirala Vlada Narodne Republike Kine.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u Carinskoj ispostavi Sarajevo, donaciju posebnih vozila koja će služiti za kontrolu uvoza i izvoza roba predao je Dong Chunfeng ambasadar Narone Republike Kine u Bosni i Hercegovini. U ime Uprave skener vozila primio je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje. Tom prilikom direktor Džakula istakao je da se radi o pomoći u vidu dva mobilna RTG vozila za inspekciju kontejnera i vozila u vrijednosti od  10 miliona KM, za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja će ovoj instituciji omogućiti da se snažnije uhvati u koštac sa organiziranim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja. Pomenuta vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled kontejnera i kamiona i da se otkriju bilo kakve sumnjive stvari koje bi se mogle nalaziti u istima. U prethodnom periodu obuku za upravljanje ovim vizilima prošlo je ukupno 22 službenika UIO.

Posebna RTG vozila proizvod su kineske kompanije Nuctech Company Limited, koja je vodeći svjetski proizvođač opreme za provjeru prtljage, putnika i tereta na kopnenim graničnim prelazima, aerodromima, morskim pristaništima, željeznici, podzemnoj željeznici i na autoputevima. Kompanija je razvila veliki asortiman proizvoda od RTG vozila za kontrolu, sistema za provjeru tečnih tvari, monitora za utvrđivanje radioaktivnosti, RTG sistema za kontrolu do industrijskih CT uređaja. Svoje proizvode (najsavremenije sisteme za sigurnosnu provjeru) ova kompanija prodaje u više od 100 zemalja u svijetu.

Ova dva vozila biće locirana na najfrkeventijim carinskim ispostavama u Sarajevu i Gradišci, a s obzirom da se radi o mobilnim skener vozilima,  ista će veoma često biti korištena za provjere teretnih motornih vozila i kontejnera na raznim mjestima šrom Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti