Popis stanovništva: Završena prva faza aktivnosti na obradi podataka

01.09.2014. 14:14 / Izvor: eKapija.ba
Popis stanovništva: Završena prva faza aktivnosti na obradi podataka

U cjelosti je završen proces ručne pripreme materijala, dok je 70% materijala prošlo proces skeniranja. Skeniran je popisni materijal u izvornom obliku, kakav je došao sa terena.

Prema planu aktivnosti, koji je usvojio Centralni popisni biro, uspješno je završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi podataka Popisa stanovništva domaćinstava i stanova 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

U cjelosti je (100%) završen proces ručne pripreme materijala, dok je 70% materijala prošlo proces skeniranja. Skeniran je popisni materijal u izvornom obliku, kakav je došao sa terena. Tako skenirane slike čuvaju se i ne mijenjaju tokom procesa obrade podataka popisa.  

U toku su aktivnosti druge faze: OCR obrada podataka (optičko prepoznavanje sadržaja popisnice) koji se smještaju u bazu i šifriranje naseljenih mjesta, općina i stranih država, te zanimanja i djelatnosti. Do sada je, kroz OCR sistem obrađeno 55%  od ukupnog broja popisnica, a šifrirano 70% od ukupno obrađenog materijala. Šifriranje se vrši tako da svi originalni odgovori ostanu sačuvani, a svaki od njih će imati svoju šifru, navode iz Agencije za statistiku BiH. 

Nakon unosa u bazu „sirovih“ podataka radiće se njihove kontrole (logičke i kontrole kontigenata) čime se otkrivaju dupliciteti, nejasnoće i nekonzistentnost odgovora i statističko čišćenje podataka popisa prikupljenih na terenu sa ciljem da se dobiju stvarni, relevantni i  međunarodno usporedivi i priznati podaci o jedinicama popisa. Statističko čišćenje podataka (Data cleaning) je jedna od uobičajenih faza/metoda obrade podataka, prikupljenih tokom statističkog istraživanja, a nakon njihovog unosa u bazu.

Od 27. januara do kraja maja ove godine, u  Centralnom mjestu za unos i obradu podataka radilo je više od 300 osoba, od kojih je, osim predstavnika sve tri statističke institucije bilo i 298 angažovanih po osnovu ugovora. Od kraja maja do kraja avgusta smanjivala se potreba za brojem operatera koji su radili na ručnoj pripremi materijala i skeniranju popisnog materijala tako da je trenutno, po osnovu ugovora, angažovano 160 osoba. Prema planu aktivnosti bi, ako ne bude nekih nepredviđenih dešavanja, većina operatera trebala završiti svoj angažman do kraja godine, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti