Čengić za eKapija.ba: Iza Energoinvesta veoma uspješna godina

02.02.2015. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
Čengić za eKapija.ba: Iza Energoinvesta veoma uspješna godina
OTVORI GALERIJU

Realiziraju se poslovi u Albaniji vrijedni gotovo 60.000.000 eura. Izrgrađeni mnogi dalekovodi i trafostanice širom Iraka, Albanije. Radi se u Kongu, Etiopiji, Slovačkoj, Crnoj Gori.

Energoinvest d.d. Sarajevo je i u 2014. godini realizovao veliki broj ugovorenih poslova u regiji i inozemstvu, a svoje projekte radi na  vrlo zahtjevnim tržištima u Albaniji, Libiji, Alžiru, Etiopiji, Iraku, Kosovu, Slovačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba generalni direktor Energoinvesta Enes Čengić i podcrtao da je, uprkos problemima s naplatom realiziranih ugovora, Energoinvest protekle godine radio uspješno.

Kazao je da je Energoinvest u posljednje dvije godine dobilo velike, kapitalne, projekte poput onih za dalekovode 110 i 400 kilovoltni (kV) u Albaniji, te trafostanice 400/220/60kV.

Bitka sa velikom svjetskom konkurencijom

"U Albaniji naši radnici rade na izgradnji dalekovoda na liniji Tirana – Morina, naponske jačine 400 kV. Vrijednost ugovora, kojeg finansira Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi oko 29.000.000 eura, a radi se o projektu po sistemu 'ključ u ruke', što znači da Energoinvest izvodi projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon", pojasnio je Čengić i precizirao da Energoinvest ovaj posao radi za OST Albanija (Elektroprenos Albanije).

Dodao je da ovo nije prvi projekat koji bh. kompanija realizuje u Albaniji.

"Za istog nauručioca trenutno realizujemo projekat izgradnje dalekovoda 110kV (Južna Albanija), u vrijednosti oko 30.000.000 eura, što znači da u ovoj zemlji radimo na projektima ukupne vrijednosti oko 60.000.000 eura", naveo je generalni direktor Energoinvesta.

Rekao je da je Energoinvest pokazao da zna i može dobiti poslove u velikoj svjetskoj konkurenciji.

"Stavljanje potpisa na novi ugovor 29. novembra 2014. godine sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES), svrstava nas kao lidera u energetici u ovom dijelu Evrope", kazao je Čengić.

Izjavio je da će Energoinvest predvoditi regionalni konzorcij, koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 km.

"Ovaj dalekovod treba povezati sjever Crne Gore sa južnim dijelom, odnosno glavnog proizvođača električne energije u Crnoj Gori – Termolektranu Pljevlja sa jugom, kao i raditi dalje interkonekcije podvodnom mrežom prema Italiji. Trasa dalekovoda prolazi kroz izuzetno zahtjevne planinske terene i potrebno je minimizirati uticaj dalekovoda na okoliš, imajući u vidu blizinu nacionalnog parka Durmitor", pojasnio je Čengić.

Naveo je da projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultant INTEC – GOPA (Njemačka).

"Novi posao potvrda je dobrih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i regionalne saradnje, a podršku su na ovom projektu pružile su vlasti obje države", dodao je Čengić.

Najveći projekat u novijoj historiji

Spomenuo je da Energoinvest u Alžiru realizira projekte vrijedne više od 100.000.000 eura.

"Energoinvest je u oštroj konkurenciji sa velikim svjetskim kompanijama pobijedio na tenderu u Alžiru za izgradnju trafostanice jačine 400 kV. Riječ je o ugovoru vrijednom više od  52.000.000 eura, kojeg bh. firma radi za alžirskog investitora Sonelgaz (Elektroprivreda Alžira)", rekao je Čengić i dodao da se i ovaj projekat radi po sistemu "ključ u ruke".

Spomenuo je da je ovo najveći projekat Energoinvesta u novijoj historiji.

"Također, u toku je realizacija ugovora za dvije trafostanice 60 kV, kao i dva projekta istog tipa koje završavamo. U ovoj zemlji postoji ogroman potencijal u energetici i mi ćemo učiniti sve da dobijemo i nove poslove", izjavio je Čengić.

Govoreći o poslovima u Iraku, Čengić je spomenuo da je Energoinvest krajem oktobra 2014, u Iraku, u regiji Erbila uspješno završio izgradnju četiri trafostanice 132/33/11kV, koje je predao na korištenje Ministarstvu Elektrike Kurdistan.

"Završili smo proširenje, odnosno izgradnju dodatna dva dalekovodna polja 132kV na postojećoj trafostanici Soran, također na području Erbila. Ukupna vrijednost predmetnog ugovora nešto je manje od 50.000.000 američkih dolara", kazao je Čengić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat dio je "stage-a 6" investicionog ciklusa Ministarstva energetike Kurdistana.

"Nažalost, zbog rata tamo nismo u mogućnosti naplatiti naše realizirane poslove. Samo po tom ugovoru, iračke vlasti dužne su nam više od 12.000.000 američkih dolara, od toga više od 6,5 miliona treba biti prebačeno na naš račun u Sarajevu", rekao je Čengić.

Naveo je da je Energoinvest u Kongu sa Elektroprenosom Konga, potpisao ugovor za izgradnju nacionalne telekomunikacijske mreže.

"U Etiopiji Energoinvest radi na izgradnji dalekovoda 230 kV za Elektroprivredu Etiopije. Projekat je vrijedan oko 45.000.000 američkih dolara i u završnoj je fazi", izjavio je Čengić.

Fabrika visokonaponskih prekidača na Stupu

Spomenuo je da je Energoinvest u fazi pripreme kompletnog projekta za izgradnju fabrike, koja će proizvoditi visokonaponske prekidače različitih naponskih nivoa. 

"Završili smo studiju izvodljivosti, za izgradnju fabrike visokonaponske opreme VN prekidača do 420 kV i metalom oklopljenih postrojenja (MOP) do 170 kV. Energoinvest bi sa 51 posto učešća trebao biti većinski vlasnik i udio bi se ostvario ulogom tehničke dokumentacije, prenosa tehnologije i objektom proizvodne hale na lokalitetu Stup Sarajevo", rekao je Čengić.

Dodao je da udio turskog partnera TEMSAN iznosi 49 posto, a trebao bi se ostvariti stredstvima potrebnim za adaptaciju prostora za proizvodnju, nabavkom proizvodnih mašina i ispitne opreme, te obezbjeđenja sredstava za izradu prototipova i tipskih ispitivanja.

"Plasman ovih proizvoda, pored tržista BiH, planiran je i na tržište Republike Turske, Meksika, kao i na tradicionalna tržišta Energoinvesta i TEMSAN-a, a to su tržišta Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Azije i zemalja istočne Evrope", naveo je Čengić.

Ratovi opterećuju poslovanje

Govoreći o problemima koji opterećuju poslovanje Energoinvesta, Čengić je precizirao da je naplata realiziranih ugovora, zbog ratova u Libiji, Sriji i Iraku i dalje glavni problem.

"Mi smo uradili poslove, ali ne možemo da ih naplatimo, što znatno utiče na naše finansijske tokove, a o čemu redovno izvještavamo našeg većinskog vlasnika, Vladu FBiH. S tim u vezi, Uprava, Nadzorni odbor i sama Vlada FBiH poduzeli su mjere koje bi trebale pomoći u prevazilaženju problema izazavnih ratovima u Iraku i Libiji", izjavio je Čengić.

"Neperspektivna" imovina u Hrvatskoj

Firma Dirus projekt iz Zagreba u decembru 2014. godine kupila je imovinu Energoinvesta u Hrvatskoj, uključujući i 17 benzinskih pumpi, u iznosu od 6.615.000 eura, i prema riječima generalnog direktora Energoinvesta, imovina je prema svim finansijskim pokazateljima, ocijenjana kao "neperspektivna".

"Energoinvest je vanknjižni vlasnik predmetne nekretnine u Republici Hrvatskoj, ali na toj imovini Energoinvest ne ostvaruje nikakav prihod, a kamoli dobit. Imovina vremenom gubi na vrijednosti, jer se na njoj ne vrše nikakva investicijska ulaganja, niti modernizacija", pojasnio je Čengić.

Spomenuo je da je imovina data na korištenje i upravljanje firmi kćerki Energoinvest-Hrvatska, d.o.o.

"Energoinvest-Hrvatska d.o.o. na ovoj imovini obavlja isključivo maloprodaju, na granici rentabilnosti i pozitivnog poslovanja, iz koje ne može obezbijediti sredstva za bilo kakva investicijska ulaganja u modernizaciju, razvoj poslovanja, a upitno je čak i nužno održavanje", precizirao je Čengić.

Pojasnio je da je procjenu tržišne vrijednosti nekretnina izvršila jedna od dvije najrenomiranije kuće u Hrvatskoj, PBZ Nekretnine, Zagreb.

"Procjena je izvršena na bazi postojećeg tehničkog stanja nekretnina, prosječnog mjesečnog prometa, imovinsko-pravnog statusa, nemogućnosti uknjižbe vlasništva, ograničenih prava raspolaganja, i svakako lokacijskih pogodnosti. Sredstva od prodaje nekretnina, biće utrošena za redovno poslovanje Energoinvesta. Prodaja ove imovine do danas nije završena", rekao je Čengić.

Domaćim kompanijama dati prednost u projektima Elektroprenosa BiH

Govoreći o 2015. godini, Čengić je kazao da očekuje nove poslove, naročito na domaćem tržištu.

"Energoinvest uspješno realizira i decenijama vodi projekte u oblasti elektroenergetike, i većinu naših poslova radimo u inostranstvu, više od 90 posto. Dobijanje posla na bosanskohercevačkom tržištu značilo bi da nas cijene, vrednuju i poštuju u vlastitoj zemlji", rekao je Čengić.

Naveo je da Elektroprenos BiH, ima ozbiljan plan za investicije u narednih nekoliko godina.

"Od trenutka kada je Elektroprenos BiH najavio pokretanje investicija, mi smo predvodili inicijativu da domaće kompanije budu što zastupljenjije na ovim projektima. Radi se o investicijama državne kompanije iz sredstava te kompanije, a ne kreditnog zaduženja međunarodne zajednice ili banaka, i tu vidimo veliku šansu da se dijelom uključe domaće firme i radna snaga", podcrtao je generalni direktor Energoinvesta.

Pojasnio je da Energoinvest ne traži nikakav povlašteni položaj, već traži samo mogućnost da na ravnopravnoj osnovi pokaže da, kada to može u Etiopiji, Kongu, Alžiru, Iraku, Albaniji... uspješno raditi i u svojoj zemlji.

"Za nas su najinteresantniji poslovi koji se odnose na dalekovode i trafostanice, jer smo za takve projekte najbolji jer smo konkuretni i uspješni u realizaciji. Nadamo se da ćemo to potvrditi i u BiH", zaključio je Čengić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti