Institucije bh. vlasti postigle dogovor u vezi sa "higijenskim paketom"

28.01.2015. 13:55 / Izvor: Fena
Institucije bh. vlasti postigle dogovor u vezi sa 'higijenskim paketom'

Neophodno je ubrzati aktivnosti oko harmonizacije zakonodavstva u BiH sa zahtjevima (EU), usvajanjem i implementacijom zakon o veterinarstvu BiH, zakona o hrani i zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH.

Neophodno je ubrzati aktivnosti oko harmonizacije zakonodavstva u Bosni i Hercegovini sa zahtjevima Evropske unije (EU), usvajanjem i implementacijom zakon o veterinarstvu BiH, zakona o hrani i zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH.

Ovo je zaključeno na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS), Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", Instituta za javno zdravstvo i Inspektorata RS, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Agencije za bezbjednost hrane, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak je održan jučer u nadležnom ministarstvu RS-a, a, kako je saopćeno, s ciljem sinhronizacije zajedničkih aktivnosti i informiranja o planovima za podizanje nivoa kontrole bezbjednosti hrane u narednom periodu.

Teme ovog skupa bila su tzv. "sporna pitanja“ koja se odnose na usvajanje preporuka u oblasti zakonodavstva i njegove implementacije, jasnije definisane nadležnosti u službenim kontrolama i obezbjeđenje jasnog komandnog lanca u sistemu kontrole i bezbjednosti namirnica.

Diskusija se vodila vezano za tumačenja i primjene pojedinih odredbi pravilnika iz tzv. "higijenskog paketa” kao i spornih situacijama uzrokovanim nedorečenostima važećih pravilnika o bezbjednosti hrane.

Zaključeno je da se u svim zakonima, po uzoru na odredbe članova Pravilnika o službenim kontrolama koje se sprovode radi verifikacije postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja jasno i detaljno definišu nadležna tijela za provođenje ovih zakona, kako bi se izbjegla dosadašnja "preklapanja“ nadležnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti