Na raspolaganju BiH već 42 miliona eura, najavljeno još 45 miliona

24.07.2014. 13:30 / Izvor: Fena
Na raspolaganju BiH već 42 miliona eura, najavljeno još 45 miliona

Evropska unija stavila je na raspolaganje Bosni i Hercegovini ukupno 87 miliona eura kao pomoć u sanaciji posljedica katastrofalnih poplava koje se pogodile zemlju u maju, a 42 miliona eura su već dostupna.

Evropska unija stavila je na raspolaganje Bosni i Hercegovini ukupno 87 miliona eura kao pomoć u sanaciji posljedica katastrofalnih poplava koje se pogodile zemlju u maju, a 42 miliona eura su već dostupna.

"U saradnji s vlastima BiH organizirali smo prošle sedmice donatorsku konferenciju u Briselu, a BiH je obećano 809,2 miliona eura, što je veoma značajan iznos sredstava, znatno veći od 650 miliona koliko iznose kratkoročne potrebe za rekontrukciju u BiH. U tom kontekstu je Evropska unija stavila na raspolaganje 87 miliona eura, a 42 miliona eura su već dostupna", kazao je u razgovoru za Agenciju FENA u Sarajevu direktor za Albaniju, BiH, Srbiju i Kosovo u Generalnom direktoratu za proširenje Jean-Eric Paquet.

Po njegovim riječima, ovih 42 miliona eura su već pripremljeni za implementaciju, a bit će fokusirani na rješavanje stambenog pitanja najranjivijeg dijela populacije. Tako će sredstva biti dostupna za 4.000 stambenih jedinica.

Osima toga, ova 42 miliona će omogućiti da se pokrije rekonstrukcija više od 100 škola pogođenih poplavama, tačnije 100 od 120 škola. Tako će većina škola biti renovirana.

"Također ćemo podržavati mala preduzeća i domaćinstva da bi ponovo pokrenula svoju ekonomsku aktivnost", kazao je Paquet.

Evropska komisija je najavila još 45 miliona eura na donatorskoj konferenciji.

"Ta sredstva također će dijelom ići u oblasti kao i u prvom dijelu pomoći tamo gdje je to potrebno, ali ćemo se fokusirati na jedan broj drugih oblasti, posebno na podršku malim i srednjim preduzećima. Dio od ovih 45 miliona eura bit će usmjeren na pomoć zemlji da rekonstruira sistem zaštite od poplava", rekao je on.

Paquet misli da je to zaista veliki prioritet za zemlju, navodeći kako su kiše u proteklih nekoliko dana ponovo uzrokovale manje poplave u Bratuncu, Doboju i Maglaju, pri čemu su ponovo poplavljene neke kuće u koje su se ljudi tek vratili.

"Jasno je da ovo treba rješavati kao prioritet, a to su i najavile bh. vlasti na konferenciji u Briselu. Zato ćemo davati sredstva i za to", istaknuo je.

Kada je u pitanju transparentnost trošenja sredstava, o čemu se dosta govorilo proteklih dana u BiH, Paquet naglašava da sredstva Evropske unije neće biti korištena kao podrška budžetima, nego će novac biti implementiran prema normalnom modelu koji koristi EU.

"Novac i projekti bit će pod direktnom supervizijom Delegacije Evropske unije u Sarajevu", kazao je Paquet, naglasivši da nema rizika da novac bude upotrijebljen kako je namijenjeno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti