Zabrana izvoza mesa i mlijeka na Kosovo još jedan šamar za bh. privrednike

29.10.2014. 10:03 / Izvor: eKapija.ba
Zabrana izvoza mesa i mlijeka na Kosovo još jedan šamar za bh. privrednike

Kosovo je jedna od rijetkih država sa kojima BiH ima pozitivan međudržavni skor kada je u pitanju uvoz- izvoz. No izgleda da ostajemo i bez ovog tržišta, čime se bh. proizvođačima sve više sužava krug država u koje mogu izvoziti svoje proizvode.

Kosovo je jedna od rijetkih država sa kojima BiH ima pozitivan međudržavni skor kada je u pitanju uvoz- izvoz. No izgleda da ostajemo i bez ovog tržišta, čime se bh. proizvođačima sve više sužava krug država u koje mogu izvoziti svoje proizvode.

Naime, Kosovo je prije mjesec dana donijelo zabranu uvoza proizvoda iz BiH.

"Kosovske vlasti su potpuno neosnovano, uz obrazloženje da se radi o recipročnoj mjeri zbog navodnog nedozvoljavanja plasiranja proizvoda animalnog porijekla sa Kosova u BiH, uvele, kako je rečeno, privremenu suspenziju na uvoz proizvoda iz BiH na tržište Kosova.

Međutim, nikakve prethodne zabrane uvoza roba sa Kosova od strane nadležnih institucija BiH nije bilo. Problem je sadržan u činjenici da su nadležne kosovske institucije propustile da kod nadležnih institucija BiH pokrenu obaveznu proceduru za priznavanje kosovskih veterinarsko – zdravstvenih certifikata, kao i da zatraže upis svojih proizvođača, odnosno izvoznika u odgovarajući registar kojeg vodi Ured za veterinarstvo BiH.

Navedena dva elementa, kako prema važećim propisima u BiH, tako i standardima EU, neophodna su da bi plasman proizvoda animalnog porijekla sa Kosova u BiH, ali i u bilo koju drugu zemlju, uopšte bio moguć. Umjesto pokretanja odgovarajućeg postupka, kosovske vlasti su se opredijelile za uvođenje privremene suspenzije, kršeći pravila CEFTA“, kazali su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Jedan od bh. proizvođača koji je direktno pogođen ovom zabranom je kompanija Brajlović d.o.o. Sarajevo.

"Nažalost problem je što mnoge naše kompanije, kao što su Meggle, Menpro, Zott, Bajra, Akova, Perutnina Ptuj, ne mogu više ići na tržište Kosova. Kosovo je bila jedna od rijetkih država gdje smo imali veći izvoz nego uvoz. Ovim potezom mnoge naše firme trpe znatne gubitke kada je u pitanju izvoz proizvoda, a prisutno je i gubljenje imidža na kosovskom tržištu", kaže za eKapija.ba Samir Brajlović, Šef marketinga u kompaniji Brajlović d.o.o.

Inače, oni su na Kosovu imali kupca koji avansno plaća robu i koji uzima u jednoj sedmici 7.5 tona mesa i mesnih prerađevina. No sada je sve to stopirano. "Nikakvih odgovara nema, već dva mjeseca sve stoji kako stoji", kaže nam Brajlović.

Bajra d.o.o. Travnik je još jedan od izvoznika mesa i mesnih prerađevina na Kosovo, a mjesečna vrijednost proizvoda koje su izvozili bila je 50- 60 000 KM.  Saudin Prosjanović iz ove kompanije kaže da nisu dobili zvaničnu obavjest da više ne mogu izvoziti na Kosovo, već im je samo jedan tamošnji kupac javio da neko neko vrijeme neće naručivati proizvode. Ova firma inače izvozi u Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Tursku. Međutim 20 % od ukupnog izvoza išlo je upravo na Kosovo.

Inače, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeće ministara BiH je na svojoj 107. sjednici od 10. septembra 2014. godine usvojio relevantne zaključke kojima je, u skladu sa pozitivnopravnim rješenjima u BiH, definisan modalitet upisa proizvodnih, odnosno izvoznih objekata sa Kosova u odgovarajući registar pri Uredu za veterinarstvo BiH. Time je jedan od dva navedena preduslova za potencijalni plasman proizvoda sa Kosova u BiH ispunjen, iako se kosovski objekti ne nalaze na EU listi odobrenih objekata, te iako, zbog nepriznavanja kosovske državnosti od strane BiH, nije moguće zaključiti sporazum između dvije strane posredstvom kojeg bi data pitanja bila međusobno regulisana.

Drugi uslov se odnosi na usaglašavanje zdravstvenog veterinarskog certifikata kojim proizvodi sa Kosova, prilikom njihovog izvoza u BiH, moraju biti praćeni. Na inicijativu Ureda za veterinarstvo BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon upornog odbijanja da to učini, Agencija za hranu i veterinarstvo Kosova je konačno pristala da uđe u proces usaglašavanja predmetnih certifikata. U tom smislu, na tehničkom nivou su usaglašeni svi elementi certifikata, te je ostalo otvoreno pitanje naziva države porijekla i upotrebe grba na zaglavlju certifikata. Stav nadležnih institucija BiH je da se u zaglavlju certifikata koristi termin Kosovo, koji se inače koristi i na certifikatu koji se primjenjuje prilikom izvoza proizvoda iz BiH na tržište Kosova.

"Ovakvo rješenje bi za obe strane bilo najpodesnije i omogućilo bi najbrže moguće ispunjavanje i drugog uslova za plasman proizvoda animalnog porijekla sa Kosova u BiH, a time i eliminaciju navodnog razloga za dalju primjenu kosovskih suspenzivnih mjera za proizvode porijeklom iz BiH. Međutim, nadležne kosovske institucije, i pored insistiranja institucija BiH da se u što kraćem vremenskom periodu riješi i ovo pitanje, već relativno duži vremenski period ne izjašnjavaju se po podnesenom prijedlogu institucija BiH, niti prihvataju održavanje sastanka između predstavnika dvije strane, na kojem bi ovo pitanje bilo razmotreno. Ukoliko kosovske vlasti budu insistirale na upotrebi drugačijeg termina od dosadašnjeg, odnosno na upotrebi termina „Republika Kosovo“, o navedenom pitanju moraće se izjasniti Predsjedništvo BiH, koje je, u skladu sa ustavnim rješenjima BiH, jedina institucija nadležna za vođenje vanjske politike BiH", kazali su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ovo Ministarstvo se u nekoliko navrata obraćalo i nadležnim institucijama CEFTA, sa zahtjevom da se preduzmu sve neophodne mjere kako bi u što kraćem roku ovakvo djelovanje kosovskih institucija bilo prekinuto, te kako bi privrednim subjektima iz BiH bio omogućen nastavak plasmana njihovih proizvoda na kosovsko tržište. Takođe, Ministarstvo se u ovom kontekstu obratilo ambasadama pojedinih evropskih zemalja u kojima su sjedišta kompanija u čijem vlasništvu su neki od proizvodnih kapaciteta u BiH, a čiji je izvoz na Kosovo ovakvim mjerama takođe onemogućen, kao i Evropskoj komisiji.

"Duboko svjesni značaja svakog tržišta za plasman proizvoda životinjskog porijekla iz BiH, pa tako i kosovskog, nadležne institucije BiH preduzele su i preduzimaju sve mjere u okviru svojih nadležnosti kako bi ovo pitanje u što kraćem vremenskom periodu bilo riješeno", kazali su iz ovog Ministarstva.

Zabranom izvoza na Kosovo pogođena je i kompanija Meggle, kojoj je sada onemogućeno da plasira svoje proizvode na tom tržištu.

"Posebno zabrinjava činjenica da mljekare iz Bosne i Hercegovine nisu uspjele naći alternativna tržišta i da su količine robe koje su bile predmet izvoza na Kosovo ponudili potrošačima na tržištu Bosne i Hercegovine, čime je na našem tržištu stvoren višak mlijeka i mliječnih proizvoda. Povećana ponuda u odnosu na potražnju uticala je na smanjenje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda na domaćem tržištu, usljed čega je došlo do određene destabilizacije na tržištu", kaže u razgovoru za eKapija.ba Kemal Hrnjić, direktor Meggle Mljekare d.o.o. Bihać.

On smatra da mljekarski sektor u Bosni i Hercegovini ovim trpi značajne financijske gubitke, te da će ova situacija imati uticaj i na primarne poljoprivredne proizvođače mlijeka.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti