Udruženje poslodavaca: Zaštititi bh. firme od zloupotreba stranih kompanija

12.02.2015. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje poslodavaca: Zaštititi bh. firme od zloupotreba stranih kompanija

Poslodavci smatraju kako je potrebno formirati ekspertni tim koji će: utvrditi mogućnosti za naplatu potraživanja oštećenih kompanija, izvršiti analizu postojeće zakonske regulative, utvrditi koju zakonsku regulativu je potrebno izmjeniti.

Povodom posljednjih dešavanja u vezi oštećenja velikog broja bh. kompanija od strane trgovačkog lanca „Tuš“, a u cilju zaštite bh. kompanija od ovakvih i sličnih prevara i privrednih prestupa ubuduće Udruženje poslodavaca u FBiH je organizovalo sastanak na koji su pozvani predstavnici privrednih komora, poslovnih udruženja te predstavnici nadležnih institucija.

Na sastanku, koji  je održan u Sarajevu, zaključeno je kako se treba formirati zajednički tim u sastavu od predsjednika Udruženja poslodavaca i predsjednika Komora u BiH te hitno zatražiti sastanak sa: članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Vijeća Ministara BiH, premijerom Vlade Federacije BiH, predsjednikom Vlade Republike Srpske, gradonačelnikom Vlade Brčko Distrikta BiH I ambasadorom Slovenije u BiH.

Poslodavci smatraju kako je potrebno formirati ekspertni tim koji će: utvrditi mogućnosti za naplatu potraživanja oštećenih kompanija, izvršiti analizu postojeće zakonske regulative, utvrditi koju zakonsku regulativu je potrebno izmjeniti, izraditi prijedlog Izmjena i dopuna potrebnih Zakona i utvrditi da li je između BiH i Slovenije potpisan „Sporazum o zaštiti investicija“, hitno zajednički pokrenuti inicijativu za formiranje privrednog suda, pokrenuti inicijativu za formiranje arbitraže,  te hitno zatražiti od nadležnih sudskih Vlasti u BiH da zaustave objavljivanje stečajnog postupka i statusnih promjena, odnosno da postupe po prijedlogu iz krivične prijave vezano za Tuš.

Udruženje poslodavaca u FBiH daje u potpunosti logističku i svaku drugu podršku članicama-poslodavcima i privrednicima koji su oštećeni kako bi se proveo i okončao sudski postupak  a u cilju naplate potraživanja.

Foto: FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti