Iznos od 42 milijuna sa donatorske konferencije već se implementira u BiH

23.09.2014. 14:10 / Izvor: eKapija.ba
Iznos od 42 milijuna sa donatorske konferencije već se implementira u BiH

Iz Delegacije EU u BiH navode da se 42 milijuna eura odnosi se na Program EU za oporavak od poplava u vidu donacije koju trenutno na terenu direktno implementiraju UNDP, UNICEF i IOM u rješavanju nekih od najhitnijih pitanja...

Srbija može, budući da je zemlja kandidat za EU, računati na milijardu eura iz fonda solidarnosti Europske unije radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, dok je za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup tim fondovima mnogo kompliciraniji. Riječ je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u središnjoj Europi prošlog desetljeća, a uvjet je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

Za BiH, kao i za Srbiju, su sredstva prikupljana na nedavno održanoj donatorskoj konferenciji od čega je određeni dio bio u kreditima, a drugi dio se odnosio na grant sredstva. Jedan dio ovih sredstava koje su provodile međunarodne organizacije se već implementira u BiH ipak dio koji su vlasti trebale uraditi sporo je provođen. 

I dok se aktivnosti na sanaciji šteta od poplava i klizišta koje su BiH pogodile prije četiri mjeseca tek provode, mali broj oštećenih kompanija i građana je dobio pomoć. U nekim općina u Federaciji i RS-u su tek prije nekoliko dana rapisani javni pozivi za odabir korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica oštećenih u poplavama.

Budući da je danas već prvi dan jeseni ostaje se da se vidi kojom dinamikom će se aktivnosti na tom planu provoditi.

Iako poduzetnici ogorčeno ističu da entitetske vlade još uvijek nisu ni prikupile podatke o pojedinačnim štetama, a  kamoli podijelile novac koji je obećan na nedavno održanoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu iz obje entitetske vlade ističu da ni jednoj vladi u proračun nisu uplaćene donacije nego samo dodatna kreditna sredstva od MMF-a namijenjena za pomoć u saniranju posljedica prirodne nesreće u iznosu od 92 milijuna KM.

Iz Vlade RS-a dodatno ističu da su jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na njihov račun, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

Što se tiče novca od MMF-a Vlada FBiH je od 92 milijuna KM je odmah 25 milijuna KM iskoristila za krpanje proračunskih rupa tj. za isplatu mirovina, a 27 milijuna KM  predviđeno je za sanaciju pada prihoda od indirektnih poreza, dok je tek 40 milijuna KM stavljeno na raspolaganje županijama pod uvjetima koje propisuje MMF.

Vlada Federacije je, navode iz ove institucije, prije toga, prvim rebalansom proračuna FBiH za 2014. godinu osigurala interventnu pomoć u iznosu od 10 milijuna KM, koja je u dva navrata upućena općinama i  županijama, te dodatnih 10 milijuna KM za Civilnu zaštitu FBiH, te 4,4 milijuna KM u rezervi proračuna FBiH namijenjena za iste svrhe.

Pored ovoga, donesena je odluku o moratoriju otplate subsidijarnih kredita za Tuzlansku, Sarajevsku, Zeničko - dobojsku i Posavsku županiju u iznosu od 54 milijuna KM u razdoblju od tri godine. Ta sredstva mogu biti usmjerena za potrebe obnove i sanacije ovih kantona.

Iz Vlade FBiH su, navode, sve programe utroška sredstava koji se realiziraju iz ovogodišnjeg proračuna prilagodili situaciji u kojoj se nalazi zemlja i najveći dio sredstava usmjerili za projekte obnove. "Radi se o nekih 20 milijuna KM, od kojih se dobar dio već realizira na terenu za različite namjene. Tako su, primjerice, programi Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice usmjereni za obnovu i izgradnju kuća, a programi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za pomoć kompanijama koje su pretrpjeli štete. Samo na osnovu ova dva programa za pomoć, koji se već provode na terenu, izdvojeno je više od 12 milijuna KM", navode iz Vlade Federacije.

Pogledajte donatore i iznose grant sredstava za sanaciju posljedica od poplava u BiH prikupljenih na donatorskoj konferenciji (iznosi u eurima)

Izvor:Delegacija EU u BiH

Na donatorskoj konferenciji za BiH Bosni i Hercegovini je obećano 810 milijuna eura. Od toga je 139.775.743 eura grant sredstva, a 670.700.000 kreditnih sredstva. Iz Delegacije EU u BiH navode da od ovog iznosa 42 milijuna eura odnosi se na Program EU za oporavak od poplava u vidu donacije koju trenutno na terenu direktno implementiraju UNDP, UNICEF i IOM u rješavanju nekih od najhitnijih pitanja kao što su obnova škola, javnih institucija, obnova kuća i pomoć pri normalizaciji života za najugroženije, navode iz Delegacije EU u BiH.

Dodaju da je jedan od primjera otvaranje vrtića "Majke Jugović" u Doboju prošlog tjedna. "U narednim tjednima bit će otvoreni i dodatni objekti. Izbor lokacija zasnovan je na podacima iz Procjene potreba za oporavkom u čijoj izradi su sudjelovale sve razine vlasti u BiH", izjavio je glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie. 

Iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH navode, da se  radi i na budućoj provedbi dodatne EU donacije u iznosu od 43 milijuna eura i to u sklopu druge faze pomoći. Dodaju i da BiH vlasti sa svakim pojedinačnim donatorom trebaju dogovoriti provedbu preostalog dijela od 810 milijuna eura.

Pregled kreditora i iznosa kredita namijenjenih BiH za sanaciju šteta od poplava obećanih na donatorskoj konferenciji (Iznosi u eurima)

Izvor: Delegacija EU u BiH

Sa druge strane, iz upravnog odbora federalnog Fonda za pomoć ugroženim poplavama navode da su sredstva iz Fonda isplaćena općinama koje moraju potpisati ugovore sa korisnicima. Dok se to ne dogodi neće biti moguća isplata krajnjim korisnicima. 

Upravni odbor ovog fonda, kojeg čine i predstavnici nekih najuspješnijih kompanija u FBiH,  je prije nekoliko dana izrazio zabrinutost sporošću općina kojima su već prebačena sredstva Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima, a koje još nisu pripremile tripartitne ugovore, od čijeg potpisivanja zavisi raspodjela pomoći krajnjim korisnicima.

Stoga će, navode, Upravni odbor poslati pisma s urgencijom da ovaj posao što prije bude okončan i da počne obnova uništenog i oštećenog stambenog fonda.

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti