Dolazi konkurencija Al Jazeeri: CNN otvara urede u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

06.09.2013. 11:00 / Izvor: Jutarnji list
Dolazi konkurencija Al Jazeeri: CNN otvara urede u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Riječ je o pokretanju programa N1 koji će u suradnji s najpoznatijom svjetskom TV mrežom , američkim CNN-om, početkom 2014. godine početi s emitiranjem prvog regionalnog informativnog programa na području bivše Jugoslavije.

Jedan od najtajnovitijih medijskih projekata koji se jako dugo pripremao - privodi se kraju, a uskoro će ga u cijelosti najvjerojatnije javnosti predstaviti, kako doznaje jutarnji.hr, jedna velika CNN-ova zvijezda.

Riječ je o pokretanju programa N1 koji će u suradnji s najpoznatijom svjetskom TV mrežom , američkim CNN-om, početkom 2014. godine početi s emitiranjem prvog regionalnog informativnog programa na području bivše Jugoslavije. Program će, prema najavi, moći pratiti više od 15 milijuna gledatelja u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, a emitirat će se iz tri velika informativno-produkcijska centra u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, ali i iz drugih gradova u regiji. Ti će centri, doznajemo, imati i posebnu koordinaciju.

Generalni direktor programa je nekadašnji CNN-ov novinar Brent Sadler koji je najavio da će televizija razvijati svoj specifičan sadržaj zasnovan na vijestima iz regije o kojima će se istodobno izvještavati iz tri glavna grada.

"Suradnja sa CNN-om donosi nam dragocjeno iskustvo u području novinarstva, uredništva i pravljenja programa", rekao je Sadler u kratkom priopćenju u kojem stoji i da će sporazum sa CNN-om omogućiti emitiranje odabranih sadržaja CNN-a, prevedenih na lokalne jezike.

Stroga tajnost

Glavni financijer programa N1 je United Group, odnosno “pay TV” platforma koja obuhvaća Total TV, najveću satelitsku platformu u regiji, potom kablovske operatere Telemach BiH i Telemach Slovenija, te SBB, najvećeg kablovskog operatera u Srbiji. CNN će im, prema dogovoru, osigurati potporu, od savjetovanja do obuke kadrova u njegovu sjedištu u Atlanti. O programu N1 za sada se malo zna jer čelnici projekta sve drže u strogoj tajnosti. Ono što smo uspjeli otkriti je da bi se velika prezentacija programa i kadrova mogla održati u sljedećih mjesec dana te da se očekuje da će poznata američka mreža na prezentaciju poslati jednu od svojih zvijezda. Na programu N1 mogla bi se naći i neka poznata domaća televizijska i novinarska imena s kojima će se ovih dana ubrzati razgovori i pregovori.

Regionalni informativni program N1 očito je odgovor na Al Jazeeru Balkans koja je s emitiranjem vlastitog programa počela u studenom 2011. iz moderno opremljenog studija u Sarajevu i koja je u međuvremenu otvorila dopisništva u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Skoplju, Podgorici i Prištini.

Al Jazeera Balkans dio je Al Jazeera mreže u vlasništvu Qatar Media Corporation, a s emitiranjem 24-satnog programa krenuli su upravo slijedeći izvornu ideju CNN-a. Naime, upravo je Cable News Network (CNN), koji je još 1980. godine pokrenuo milijarder i medijski magnat Ted Turner, prvi krenuo sa 24-satnim informativnim programom. Do tada u SAD-u nije postojala TV postaja koja bi emitirala samo vijesti.

I dok se konkurencija u početku podsmjehivala Turnerovu projektu smatrajući da program koji se sastoji samo od vijesti neće uspjeti, pogotovo s obzirom na to da su se Turneru odbile pridružiti neke od tadašnjih TV zvijezda, bogataš se nije dao smesti. Počeo je po cijeloj Americi okupljati suradnike, uglavnom studente novinarstva, jer je želio da njegovi ljudi uvijek budu “na mjestu događaja”.

Opasan protivnik

"Nećemo se odjaviti do smaka svijeta. Bit ćemo u zraku i prenositi kraj svijeta uživo. To će biti naš posljednji događaj, a kada kraj svijeta dođe, pustit ćemo ‘Bliže tebi, Gospode’ prije nego što utihnemo",  izjavio je Ted Turner kada je pokrenuo CNN. Konkurentima nije trebalo dugo da shvate da su dobili opasnog protivnika.

Ubrzo je CNN postao vodeća TV mreža po uzoru na koju su počeli raditi mnogi poput Sky Newsa, Euronewsa i Al Jazeere. Prema podacima Time Warnera, CNN International na engleskom jeziku može se pratiti u 212 država i teritorija, a osnovane su i informativne TV stanice na drugim jezicima - španjolskom, turskom i japanskom. CNN je jedini uživo emitirao lansiranje svemirskog shuttlea Challenger 1986. godine te niz drugih izvanrednih događaja, a vrhunac slave doživjeli su u vrijeme Zaljevskog rata i terorističkih napada 11. rujna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti