Za saniranje posljedica poplava planirano oko 60 milijuna eura iz IPA-e

19.11.2014. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Za saniranje posljedica poplava planirano oko 60 milijuna eura iz IPA-e

U okviru ovog projekta planirana je obnova i rekonstrukcija objekata školskih, javnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, kritičnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava, kao i lokalnih puteva i mostova.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o tekućim i planiranim IPA sredstvima za oporavak od poplava, u kojoj se navodi da je pokrenut program EU-a za oporavak BiH od poplava u iznosu od 42,24 milijuna eura, koji će biti realiziran putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda  u BiH (UNDP) do listopada 2016. godine.

U okviru ovog projekta planirana je obnova i rekonstrukcija objekata školskih, javnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, kritičnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava, kao i lokalnih puteva i mostova u područjima pogođenim poplavama te stvaranje 2.000 novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta. Program je namijenjen obnovi 4.000 stambenih jedinica za približno 14.000 ljudi, 90 obrazovnih institucija, četiri ustanove zdravstvene zaštite i četiri centra socijalne zaštite, tri zgrade općina  (Šamac, Maglaj i Doboj),  te 100 lokalnih puteva i mostova. Podsjećamo, sredstva u iznosu od 42,24 milijuna eura preusmjerena su iz IPA- e 2011. – 2013. godine.  

 Istodobno, Europska komisija mogla bi odobriti više od 60 milijuna eura za saniranje posljedica od poplava u BiH iz regionalnog IPA programa 2014. nakon što Bosna i Hercegovina provede proceduru za stupanje na snagu Okvirnog sporazum IPA II za BiH. Ova bi sredstva bila realizirana putem posebnih mjera te uštedama iz državnog programa IPA-e 2012. 

 Podsjećamo da se Vijeće ministara BiH u lipnju 2014. godine usuglasilo da se 15 milijuna eura iz paketa IPA 2014. alocira za otklanjanje posljedica uzrokovanih poplavama putem posebnih mjera. Od ovih sredstava 2,5 milijuna eura Europska komisija  namijenila je Civilnoj zaštiti za poboljšane kapaciteta za hitne intervencije,  devet milijuna bit će usmjereno za projekt jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i općina pogođenih poplavama, a dva milijuna eura namijenjeno je za civilno društvo za projekte socijalnog i ekonomskog oporavka u poplavljenim područjima.

Preostalih 1,5 milijuna eura bit će realizirano u okviru projekta za zaštitu i prevenciju od poplava i implementirat će se putem regionalnog IPA programa BiH i Srbije iz kojeg će za zaštitu i prevenciju od poplava za BiH biti osigurano 15 milijuna eura, plus dodatnih 20 milijuna eura za BiH i Srbiju radi pripreme regionalnog projekta u ovoj oblasti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti