Trebevićka bob staza osposobljena za prve vožnje

26.07.2014. 11:32 / Izvor: Fena
Trebevićka bob staza osposobljena za prve vožnje

Rekonstrukcija sankaške i bob staze na Trebeviću, projekt koji je organizirao Sankaški savez Bosne i Hercegovine na inicijativu predsjednika Senada Omanovića, bliži se kraju.

Rekonstrukcija sankaške i bob staze na Trebeviću, projekt koji je organizirao Sankaški savez Bosne i Hercegovine na inicijativu predsjednika Senada Omanovića, bliži se kraju.

Staza devastirana ratnim dešavanjima u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća će biti osposobljena za treninge na sankama, bobu i skeletonu na točkovima, a realizaciju projekta podržavaju Međunaraodna sankaška federacija (FIL) i njen predsjednik Josef Fendt.

U izjavi za Agenciju FENA Omanović je istaknuo da se ideja o rekonstrukciji staze ''rodila'' 1997. godine, kada je predsjednik Sankaškog saveza BiH s predstavnicima FIL-e posjetio razrušenu stazu i utvrdio da postoji mogućnost za njenu uspješnu obnovu.

"Ideja je nakon kongresa FIL-e u Torinu naišla na ''plodno tlo'', nakon čega je Fendt došao u Sarajevo da se sam uvjeri u stanje i mogućnosti obnove staze. Zaključio je da je rekonstrukcija izvodiva i dao nam upute kako da nastavimo s projektom. Složio se da bi staza u Sarajevu bila odlična za ljetne treninge sankaša za ovaj dio Evrope, tačnije od Slovenije do Turske", objasnio je Omanović.

U tom cilju FIL-a će donirati 15 kompleta sanki na točkovima i kaciga u vrijednosti od 120.000 KM, dok je Sankaški savez uspio osigurati značajnu donaciju u materijalu.

Omanović je do 2014. godine imao problema s realizacijom projekta, odnosno da budu ispunjene sve pravne formalnost. Oko tri i po godine su trajali pokušaji kontakta i dogovora s predstavnicima komapnije ZOI'84, a saradnja je uspostavljena tek kada je na poziciju v.d direktora došao Džemal Bisić.

Bisić je Sankaškom savezu dao potrebne dozvole za izvođenje radova, ali, obzirom na tešku finansijsku situaciju u tom preduzeću, materijalnu pomoć nije mogao obećati.

Nakon pribavljanja dozvola Općine Stari Grad i uvjerenja da je područje deminirano, mogle su započeti pripreme za radove na stazi.

"Prošlog mjeseca volonteri su počeli s ''grubim'' čišćenjem korita staze, uklanjanjem rastinja i nagomilanog humusa. U međuvremenu smo pronašli donatore koji su nam dali materijale za obnovu staze, a načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić nam je obećao pomoć u finasiranju izvođenja radova. Postoji mogućnost da se u projekt uključi i Međunarodni olimpijski komitet nakon što mu dostavimo potrebnu dokumentaciju",  rekao je Omanović.

Nekadašnji trener sankaške reprezentacije bivše Jugoslavije, a nakon toga Bosne i Hercegovine, naglasio je da se već sada prve sanke mogu spustiti stazom, ali da se to još neće desiti zbog sigurnosti sankaša.

U skladu s trenutnim mogućnostima Sankaškog saveza BiH, staza je dovedena u funkciju od pete krivine do cilja. Omanović ističe da kada budu postojale mogućnosti, staza će biti dovedena u funkciju od starta do cilja, nakon čega će se moći razmatrati i zimsko osposobljavanje staze za sanke, bob i skeleton.

"Nadam se da će nadležni uvidjeti koliko obnova staze na Trebeviću znači za Sarajevo. To je jedini olimpijski objekt koji je nakon olimpijade u Sarajevu bio u potpunosti iskorišten. Svake godine smo na Trebeviću imali tri do četiri trkeSvjetskog kupa. Održavale su se trke u svim konkurencijama u bobu, sankanju i skeletonu" - naglasio je Omanović.

Prve vožnje sankaša očekuje krajem augusta ili početkom septembra, kada će u Sarajevo na svečano otvorenje staze doći i predstavnici FIL-e.

Do tada će biti odrađeni radovi na sigurnosnim aspektima staze i detaljnija čišćenja okoline i pristupnih puteva, koje je potrebno dotjerati za sve veći broj posjetioca i turista na Trebeviću.

Bob staza je napravljana za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara, održanim u Sarajevu 1984. godine. Služila je za takmičanje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sanjkanju, a bila je najzahtjevniji i najskuplji projekat olimpijade.

Važila je za najbržu, ali i jednu od najsigurnijih u svijetu.

U ratu devedesetih godina je većim dijelom uništena. Uništeni su prateći objekti bob staze, kablovi, izolacije...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza