6 stvari koje trebate znati o Windowsima 10

01.10.2014. 11:15 / Izvor: 24sata
6 stvari koje trebate znati o Windowsima 10

Umjesto Windowsa 9, Microsoft je najavio 'desetku', koja izgleda kao spoj starijih sustava 7 i 8. Stižu sljedeće godine, a donose neke pametne dorade u izgledu.

Microsoft je sinoć predstavio novu verziju Windows operacijskog sustava, a iako su mnogi očekivali da će nastaviti niz s Windowsima 9, američki div je preskočio jedan broj i predstavio Windowse 10. Glavna značajka je da novi sustav izgleda kao spoj najboljih stvari sa 'sedmice' i 'osmice', odnosno opet imamo sustav s klasičnim Start izbornikom, ali i šarenim pločicama, no ponaša se u skladu s uređajem na kojem ih koristite. Privatni i poslovni korisnici dobit će ih tek sljedeće godine, a nakon prezentacije, Microsoft je i Technical Preview verziju koju će stručniji korisnici moći isprobati.

Microsoft je u prezentaciji govorio kako će Windowsi biti 'skrojeni' za širok raspon uređaja, od računala, tableta i telefona, ali i prilagođeni za drugu elektroniku i kućanske uređaje spojene na internet, a u konačnici i na Xbox. Odnosno, poznato okruženje Windowsa moći će vas pratiti od najmanjeg ekrana do televizora od 80 inča.

Što će biti drugačije za korisnika?

Oni koji će prelaziti s Windowsa XP naći će se u nekom novom prostoru, no za korisnike koji su koristili Windows 7 ili 8, ovo bi trebao biti skladniji spoj modernijeg sustava, naravno prilagođen radu s ekranima osjetljivim na dodir, ali i klasičnoj tipkovnici i mišu.

Nisu se odrekli dodirivanja ekrana

Iz Microsofta su rekli kako je ogroman broj korisnika upoznat s Windowsima bez ekrana osjetljivih na dodir, što znači da će Charms traka, koja se na Windows 8 izvlačila iz ruba ekrana, biti promijenjena. I tako da koristi onima koji imaju ekrane osjetljive na dodir, a da ne smeta klasičnim korisnicima u radu. Više detalja o tome dijelu Windowsa objavit će kasnije.

Start izbornik dobio i 'žive pločice'

Klasični Start izbornik i taskbar su opet tu, no on sada ima i prilagođeni prostor za aplikacije koje želite imati blizu. Zamislite Start izbornik s ekranom Windows telefona, na kojem vidimo nove poruke, statuse s Facebooka, stanje burze... Windowsi bi trebali dobiti i jedinstvenu trgovinu aplikacijama (neovisno o uređaju), a rad s aplikacijama će biti lakši. Novi prikaz omogućit će da ekran podijelimo na više dijelova i raširimo sve te aplikacije u njima, bit će bolji pregled aktivnih aplikacija, a i njih ćemo moći koristiti u normalnom desktop modu.

Novi fokus na poslovne korisnike

Tvrtke nisu bile toliko snažne u prihvaćanju Windowsa 8, zbog dojma kod mnogih da je prevelika razlika u odnosu na 'sedmicu'. Stoga će u Microsoftu htjeti od rane faze zainteresirati tvrtke i uključiti ih u razvoj. Pomaže im što je velik rast prodaje hibridnih uređaja uz koje su se ljudi upoznali i s radom na ekranima osjetljivim an dodir.

Za one koji su zainteresirani za nove Windowse i žele se uključiti u davanje povratnih informacija, Microsoft će na preview.windows.com otvoriti opciju da instaliraju nedovršene Windowse 10. Stručni korisnici će tako moći testirati, ali i vidjeti novi sustav te dobiti nadogradnje dok će Microsoft s njima eksperimentirati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza