Na Bjelašnici otvorena zimska turistička sezona

21.12.2014. 17:07 / Izvor: Fena

Otvorenje sezone organizirali su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Općina Trnovo, Hotel “Maršal”, Kantonalno javno preduzeće ZOI ’84 i Direkcija za turizam Kantona Sarajevo.

Zimska turistička sezona 2014./2015. otvorena je danas u Babinom dolu ispred hotela "Maršal" na Bjelašnici.

Otvorenje sezone organizirali su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Općina Trnovo, Hotel “Maršal”, Kantonalno javno preduzeće ZOI ’84 i Direkcija za turizam Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica kazao je da je ceremonija otvaranja prošla prema planu, to jest kako je i obećano.

"Po mojoj procjeni i našim brojilima na Bjelašnici i Igmanu je danas oko 15.000 gostiju. Zbog stresova i kisika trebate dolaziti na Bjelašnicu", poručio je Hrenovica.

Direktor ZOI ’84 Midhat Hubijar kazao je da su se potrudili napraviti kvalitetnu ponudu, koja će moći „zadovoljiti“ potrebe građana.

"Staze su spremne, vertikalni transport će biti spreman tako da ulazimo sa punim kapacitetom u zimsku sezonu. Snijega nema dovoljno, a za proizvodnju vještačkog snijega potrebna je temperatura ispod 0 stepeni. Sa tim možemo pokriti nedostatak snijega. Od danas očekujemo te temperature, tako da ćemo tada pokušati osposobiti staze za skijanje", rekao je Hubijar.

Direktor Hotela “Maršal” Zahid Bešović kazao je da su zahvaljujući Vladi Kantona i Ministarstvu privrede dobili 100.000 KM za sanaciju Hotela.

"Sanirali smo krovove i druge potrebštine. Cijene soba i apartmana su prilagođene, 20 posto je jeftinije nego do sada", kazao je Bešović i dodao da se nada da će kapaciteti Hotela “Maršal” biti popunjeni.

U okviru programa održava se i promotivno - prodajna izložba rukotvorina i mali sajam eko - proizvoda s ovog područja, a planirana je i podjela 2.000 porcija graha i čajeva prisutnima.

Iako su iz preduzeća ZOI’84 najavili besplatno skijanje na ovaj dan, to nažalost neće biti moguće, jer na olimpijskim planinama nema dovoljno snijega.

Također, građani koji su danas željeli doći na otvorenje zimske sezone imali su osiguran prijevoz do Bjelašnice.

Autobusi su polazili u 9.00 sati s polazne stanice u ulici Franje Račkog kod Zemaljskog muzeja, a povratak je planiran u 16.00 sati sa Bjelašnice.

Cijena povratne karte za odrasle je 7,40 KM, a za djecu 5,30 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza