NASA sada printa predmete u svemiru

26.11.2014. 13:52 / Izvor: 24sata

Prvi 3D printer u svemiru uspješno je isprintao i svoj prvi 3D predmet i tako otvorio sasvim novo doba istraživanja u svemiru, objavila je NASA u utorak. Prvi predmet koji su isprintali je zamjenska pločica kućišta za sam printer.

Prvi 3D printer u svemiru uspješno je isprintao i svoj prvi 3D predmet i tako otvorio sasvim novo doba istraživanja u svemiru, objavila je NASA u utorak. Prvi predmet koji su isprintali je zamjenska pločica kućišta za sam printer i ovo je jedan od 20-ak predmeta koje će sljedećih tjedana izraditi astronauti. Na kraju ove misije, astronauti će se na Zemlju vratiti s isprintanim predmetima koje će znanstvenici moći analizirati prije no što se na postaji upogoni stalni ured za 3D printanje.

"Ovo je prvi put da smo koristili 3D printer u svemiru i još učimo, čak i od ovih prvih radnji", kaže voditeljica projekta Niki Werkheiser. Dodaje kako je ovo prvi korak na putu da astronauti mogu imati pogon za izradu predmeta na vlastiti zahtjev.

NASA je 3D printer izradila s kompanijom Made In Space, a svrha mu je da se istraži mogućnost da postaja može sama proizvesti neke zamjenske dijelove u hitnim slučajevima, što bi trebalo smanjiti trošak slanja raketa. U testnim printovima i izradi ovog predmeta znanstvenici proučavaju i kako se 3D printer i plastika ponašaju u mikrogravitaciji. Posada na Zemlji analizira svaki dio njegova rada i radi fine prilagodbe kako bi izrada svakog sljedećeg predmeta bila što kvalitetnija.

"Ovaj projekt pokazuje osnove proizvodnje u svemiru. Rezultati ovog eksperimenta poslužit će kamen temeljac za budućnost u kojoj će se prevoziti puno manje rezervnih dijelova i olakšati rakete", kaže Mike Snyder iz tvrtke Made in Space.

Tko zna, možda nije tako daleka ni budućnost u kojoj ćemo u orbiti imati golemi printer koji će izrađivati module za neke svemirske letjelice. Hm, nešto poput brodogradilišta Utopia Planitia iz Zvjezdanih staza.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza