Sedam nesreća u kojima nikad nije pronađena olupina zrakoplova

21.04.2014. 13:34 / Izvor: net.hr
Sedam nesreća u kojima nikad nije pronađena olupina zrakoplova

Misteriozni nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa poslužio je britanskom Metrou da složi listu zrakoplovnih nesreća u kojima nikad nije pronađena olupina zrakoplova.

Još uvijek traje potraga za olupinom nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa, koji je prije 45 dana nestao na letu iz Kuala Lumpura za Peking. Olupinu traže u zoni Indijskog oceana koja se nalazi na oko 1700 km sjeverozapadno od Pertha, ali zasad bez uspjeha.

Misteriozni nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa poslužio je britanskom Metrou da složi listu zrakoplovnih nesreća u kojima nikad nije pronađena olupina zrakoplova.

1. Flying Tiger Line, let 739

Riječ je o vojnom letu koji je letio iz Kalifornije u Vijetnam 1962. godine. Zrakoplov je prevozio 107 osoba, među kojima je bilo 93 američkih vojnika. Nakon što su stali uzeti gorivo u Guamu, let su nastavili prema Filipinima, gdje su potom nestali s radara bez da su uputili ikakav poziv upomoć. Istražitelji su zbog toga pomislili da je zrakoplov eksplodirao u zraku. Olupina nikad nije pronađena, iako je u osam dana pretraženo 518.000 kilometara kvadratnih.

2. Northwest Orient Airlines, let 2501

U noći 23. lipnja 1950. godine let 2501 je poletio iz New Yorka za Seattle, s 55 putnika i tri člana posade. Posljednja poznata lokacija zrakoplova prije nego je nestao s radara je bila na 1067 km iznad jezera Michigan. Zrakoplov je nestao samo koji trenutak nakon što je pilot zatražio dopuštenje da se spusti na 760 metara, piše metro.co.uk.

Iako je u potrazi jezero pregledano sonarima, olupina nikad nije pronađena, iako su na površini jezera pronađeni manji dijelovi zrakoplova pa i neki dijelovi tijela.

3. UC-64 Norseman

Zrakoplov UC-64 Norseman je 15. prosinca 1944. godine letio iz Claphama za Pariz, a prevozio je tadašnju veliku zvijezdu Glenna Millera, koji je trebao nastupiti za britanske vojnike stacionirane u Francuskoj. No, zrakoplov se srušio iznad engleskog kanala, a olupina nikad nije pronađena.

4. Misteriozni nestanak Fredericka Valenticha

Dvadesetogodišnji australski NLO entuzijast je 21. listopada 1978. godine letio s Cessna 182L zrakoplovom, kada je kontroli leta u Melbourneu javio da ga 300 metara iznad njega prati letjelica koja "nije zrakoplov". Tada je prekinut sav kontakt. Pokrenuta je široka potraga i pretraženo je 2600 kilometara kvadratnih, no olupina nije nađena. Pet godina kasnije je pronađen tek jedan dio Cessne, kojeg je more izbacilo na plažu na otoku Flinders.

5. Atlantic C-124

Vojni zrakoplov Douglas C-124 Globemaster II koji je 23. ožujka 1951. letio iz Roswella za Suffolk u Velikoj Britaniji, morao je napraviti hitno slijetanje na moru zbog požara koji se dogodio za vrijeme leta. Iako je slijetanje dobro prošlo i svi su putnici evakuirani, kad su spasioci došli na poprište događaja - nedaleko od obale Shannona u Irskoj - nisu zatekli nijednu od 53 osobe ni letjelicu. Poznato je da su se putnici evakuirali na splavi na napuhavanje i ispalili signalne rakete, ali kad su spasioci stigli 19 sati kasnije, nisu zatekli nikoga. Poznato je da su tada u tom području operirale sovjetske podmornice, te se spekuliralo da su oni oteli preživjele.

6. Canadian Pacific Air Lines Douglas DC-4

Zrakoplov Douglas DC-4 koji je 21. srpnja 1951. godine letio iz Vancouvera do Tokija je trebao stati u Anchorageu na Aljaski, no nikad se nije pojavio. Olupina zrakoplova ni tijela 31 putnika i 6 članova posade nikad nisu pronađena.

7. BSAA Star Ariel

Nesreća se dogodila 17. siječnja 1949. godine, kada je nestao zrakoplov Avro Tudor Mark IVB koji je letio s Bermuda do Kingstona na Jamajki. U zrakoplovu je bilo 13 putnika i 7 članova posade, a pilot nije odaslao nikakav poziv upomoć. Nakon što se zrakoplov nije pojavio u Kingstonu, pokrenuta je potraga, a kako nisu pronađene krhotine ni naftne mrlje, mnogi su povjerovali da je avion nestao u zloglasnom 'bermudskom trokutu'.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza